Woerden, 13 juni 2001

PERSBERICHT

Installatietechniek presenteert reïntegratie-instrument voor WAO-ers

Branche paket reintegratiearbeidsgeschiktenmet succes op

Vandaag presenteerde de installatiebranche een nieuw reïntegratie-instrument aan woordvoerders reïntegratie van de Vaste Kamerscommissie (SZW) in Den Haag. Dit instrument levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van vakmensen in de branche. De installatietechniek is een van de eerste sectoren die vooruitlopend op de invoering van de voorstellen van de Commissie Donner een effectieve oplossing heeft gevonden om het WAO-volume terug te dringen. In een proefproject is gebleken dat drie van de vier arbeids-gehandicapten weer aan de slag konden.

Kernpunt in het rapport van de commissie Donner betreft het beoordelen van WAO-ers op arbeidsgeschiktheid in plaats van op arbeidsongeschiktheid. De verantwoordelijkheid voor reïntegratie komt weer te liggen bij de werkgever en de werknemer. De installatietechniek is enige tijd geleden aan de slag gegaan met het doorbreken van de negatieve spiraal dat vakmensen, die in de WAO geraken, ook bijna automatisch uit de branche verdwijnen. Installateurs en andere vakmensen werden vrijwel zonder uitzondering doorverwezen naar een functie in de administratie. Een vorm van kapitaalvernietiging die men wilde stoppen. Om partijen in de gelegenheid te stellen actief aan de slag te gaan met de resterende arbeidsgeschiktheid, is gedegen kennis over zowel de fysieke en mentale belasting, als de inhoud en beschikbaarheid van verschillende functies noodzakelijk. Het instrument dat de installatiebranche liet ontwikkelen bestaat uit een handboek met belastingprofielen en een netwerk van regionale intermediairs uit de branche. Het is ontwikkeld door het OLC en de SKO, opleidingsfondsen in de installatietechniek samen met CINOP, een onafhankelijk opleidingadviesbureau.

Het reïntegratie-instrument

Voor het vinden van alternatieve functies is het belangrijk te weten wat een beroep inhoudt, wat het van iemand vergt en welke geschikte baan in de regio voorhanden is. Uit de praktijk blijkt dat partijen direct en snel kunnen adviseren wanneer ze de functies op zwaarte kunnen inschatten en wanneer ze een vertegenwoordiger van een beroepsgroep in een regio kennen. Belastingprofielen samen met regionale intermediairs maken de reïntegratie doelgericht en effectief. , aldus drs. Gerdje Pijper, auteur van het handboek.

Een belastingprofiel geeft een overzicht van de fysieke en mentale eisen die aan iemand gesteld worden bij de uitoefening van een bepaalde functie. Een belastingprofiel gaat samen met een beroepsprofiel waarin een overzicht staat van de vakspecifieke eisen (het kennen en kunnen). Zo n gecombineerd profiel, van belastingeisen en functie-eisen, geeft een compleet en actueel beeld van een functie. Betrokkenen beschikken hiermee over een handzaam overzicht van de functies in een branche. Het belastingprofiel biedt houvast bij het maken van een vergelijking met restcapaciteiten.

Een regionale intermediair is de schakel tussen werkgevers, arbeidsdeskundigen en arbeidsgehandicapten. Hij kent alle bedrijven in een regio. De aard van het bedrijf, de werkzaamheden en de behoefte aan personeel. Hij komt zeer regelmatig in de bedrijven en weet op die manier bij welk bedrijf het zinvol is om te solliciteren. Hij kan vragen over werkzaamheden en eventuele aanpassingen beantwoorden. Hij is in staat ondersteuning te bieden bij het maken van een persoonlijk belastingprofiel of een opleidingsplan. Hij begeleidt en kan, indien gewenst, eerder verworven competenties in kaart brengen. Een intermediair kent de beroepsopleidingen inhoudelijk en de condities waaronder opleidingen worden aangeboden. De installatiebranche heeft een netwerk van intermediairs bij de regionale opleidingsbedrijven, de ROI s, en de platforms voor personeelsdiensten, de ORKA s.

Het systeem werkt

De kennis van de intermediairs in combinatie met de belastingprofielen, geven een goed werkend reïntegratiesysteem, zo is gebleken. Adviseurs voelen zich gesterkt met de extra informatie over de beroepen. Ze doen zaken met één persoon, de vertegenwoordiger van een groep bedrijven in een regio. Arbeidsgehandicapten kunnen meedenken over de alternatieve wijze waarop zij een functie kunnen uitoefenen. Ondernemers weten zich gesteund in hun belangen. Werkgevers van kleinere bedrijven zijn in staat arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Betrokkenen weten heel snel wat wel en niet mogelijk is, en wat een reëel perspectief biedt.