Inzet CAO-Gezondheidscentra

LAD-bericht van 12 juni 2001

Voorafgaand aan de onderhandelingen voor de CAO-Gezondheidscentra hebben de onderhandelaars namens LAD/FHZ de CAO-voorstellen geformuleerd. Natuurlijk gebaseerd op het Arbeidsvoorwaardenbeleid LAD 2001, de leidraad voor alle onderhandelingen waarbij de LAD partij is. We geven u de belangrijkste punten.

Van LAD/FHZ-zijde wordt voorgesteld de nieuwe CAO vast te leggen voor de duur van twaalf maanden, dus tot 1 april 2002. Per 1 april 2001 dienen de salarissen met terugwerkende kracht te worden verhoogd met 4%. De eindejaarsuitkering moet worden opgetrokken tot het niveau van een 13e maand. Daarnaast moet worden besproken hoe de verhoging van de tarieven van de huisartsen en verloskundigen wordt verdisconteerd in de salarissen van deze professionals. De vergoeding van reiskosten moet worden herzien op basis van de nieuwe fiscale wetgeving.

Volledige vergoeding herregistratie
Momenteel krijgen parttimers deelname aan deskundigheidsbevordering vergoed naar rato van het dienstverband. Aangezien het bijhouden van vakkennis noodzakelijk is voor de uitoefening van het vak, is het onlogisch dat compensatie in tijd naar rato plaatsvindt. De omvang van de deskundigheidsbevordering van fulltime beroepsbeoefenaren is namelijk gelijk aan die van de parttimers. Voorgesteld wordt dan ook deze "naar ratobepaling" te schrappen.
Werknemers met een dienstverband van ten minste 50% die geen vergelijkbare functie uitoefenen bij een andere werkgever krijgen, de kosten voor het behalen van de accrediteringspunten volledig vergoed. Dienstverbanders die minder dan 50% werken, krijgen deze vergoeding naar rato van het dienstverband. Voor de compensatie van de tijd die hieraan wordt besteed, is het voorstel om dit naar rato van het dienstverband te doen.

Verlofregelingen
Ter bevordering van de combinatie werk en gezin zou een bepaling over calamiteitenverlof in de CAO opgenomen kunnen worden. Vooruitlopend op het wetsvoorstel voor tien dagen zorgverlof voor werknemers, wil LAD/FHZ in de nieuwe CAO opnemen dat werknemers in geval van zieke partners of zieke inwonende kinderen recht hebben op de benodigde tijd voor het regelen van zorg met een maximum van 24 uur per kalenderjaar met behoud van salaris.
Ook het opheffen van de bestaande financiële belemmeringen bij het opnemen van (onbetaald) ouderschapsverlof door doorbetaling van pensioen- en ziektekostenpremies, is onderdeel van LAD/FHZ-inzet voor de onderhandelingen met de Landelijke Werkgeversvereniging Gezondheidscentra, LWG.

En verder
Tijdens de onderhandelingen voor de huidige CAO onderschreef de werkgever al de noodzaak van personeelsbeleid gericht op 55-plussers. Het was de bedoeling dat gedurende de looptijd van de huidige CAO afspraken te maken waaraan werknemers in die leeftijdscategorie rechten kunnen ontlenen. Ook zouden de geldende professionele statuten gedurende de looptijd van de CAO worden geactualiseerd. Aangezien LWG zich nog niet bereid heeft getoond beide onderwerpen te bespreken, moeten beide onderwerpen zo spoedig mogelijk ter hand genomen worden.

Wij houden u op de hoogte over het verloop van de onderhandelingen!

Ga naar : Nieuwspagina van de LAD
Volgend artikel : Principe-akkoord CAO-GGZ: inclusief AMS!

© copyright LAD 2001 home . index . email/adres . Artsennet