Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 12-06-2001

Politiebericht Utrecht: district Eemland zuid, 09.55 uur
Inzittende na ernstige aanrijding overleden

AMERSFOORT Zondagavond is in het UMC een 90-jarige vrouw, die op maandag 4 juni betrokken is geweest bij een ernstige aanrijding, overleden.

De aanrijding vond plaats op de kruising de Hogeweg met de Outputweg. Het slachtoffer was één van de inzittenden van een auto, die in de flank werd aangereden door een automobilist die hen op de kruising geen voorrang verleende.

De bestuurder van deze auto, een 21-jarige man uit Amersfoort, kwam uit de richting van het centrum en wilde de kruising oversteken in de richting van de Barneveldseweg. Het gevolg was dat de auto van de drie inzittenden in de flank werd geraakt en op zijn zijkant tot stilstand kwam.

Automobilist rijdt onverantwoord

AMERSFOORT Maandagmorgen werd een automobilist op de Rijksweg A28 betrapt bij het plegen van de meerdere verkeersovertredingen en weigerde hij vervolgens te voldoen aan een stopteken van de politie.

Agenten zagen de automobilist over de A28 rijden in de richting van Amersfoort. De man passeerde andere autos links en rechts en reed diverse keren over de vluchtstrook. Hij overschreed de toegestane maximum snelheid en maakte zich meerdere malen schuldig aan kleven.

De agenten, die in uniform gekleed waren en in een burger auto reden, sommeerden de man om zijn auto op de vluchtstrook tot stilstand te brengen. Bij het zien van de collegas reed hij echter via de vluchtstrook met hoge snelheid weg. Onder aan de afslag Amersfoort/Hoevelaken gaf de man richting aan naar links, sorteerde voor en reed vervolgens door het rode verkeerslicht rechtsaf in de richting van Hoevelaken.

Uiteindelijk kon de wegpiraat, een 42-jarige inwoner uit De Meern, door een te hulp geroepen surveillanceauto worden staande gehouden. Naar aanleiding van zijn onverantwoordelijke rijgedrag en het niet voldoen aan een stopteken van de politie is hij aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Na overleg met de officier van justitie werd besloten om zijn rijbewijs in te vorderen. Met een proces-verbaal voor de gepleegde overtredingen is de man heengezonden.

Wegpiraat in gestolen auto, kind gewond

AMERSFOORT Maandagmiddag verloor de bestuurder van een auto op de Wiekslag de macht over het stuur en reed daarbij een 5-jarig meisje uit Amersfoort op het trottoir aan.

Omstreeks kwart voor vier stond het slachtoffertje met haar opa en oma op het trottoir van de Wiekslag, en maakten zij aanstalten om te gaan oversteken. Plotseling kwam uit de richting van de Ibisstraat een personenauto aanrijden. De bestuurder van deze auto reed met een zodanig hoge snelheid, dat hij uit de bocht vloog en het meisje daarbij raakte.

Vervolgens reed de wegpiraat rakelings langs twee andere spelende kinderen en kwam uiteindelijk aan de overkant van de weg tot stilstand. Een inzittende stapte uit en liep weg, de bestuurder is vervolgens met hoge snelheid doorgereden.

Ambulancepersoneel stelde vast dat het slachtoffertje door de aanrijding slechts licht gewond was geraakt. Het voertuig, dat bleek te zijn gestolen, werd later op de dag op de Wiekslag onbeheerd aangetroffen. De auto is in beslag genomen en zal door de technische onderzocht worden. Aan de hand van de getuigenverklaringen en de bevindingen van het technisch onderzoek zal de politie proberen de identiteit van de bestuurder vast te stellen.

Brand

AMERSFOORT Maandagavond kreeg de politie een melding dat er brand was bij een gebouw aan de Berkenweg. Omstreeks kwart voor elf trof de politie in het keldergedeelte van een gebouw in aanbouw grote zwarte rookwolken aan.

Nadat de brandweer enkele deuren had geforceerd om bij de brand te kunnen komen was de brand na een half uur onder controle. In de kelder lagen bouwmaterialen en gereedschap opgeslagen. De meeste goederen ging in vlammen op. De technische recherche doet nog onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Verkeersongeval letsel
HOOGLANDERVEEN Maandagavond reed een 14-jarig meisje uit Amersfoort met haar fiets over het fietspad naast de Heideweg in de richting van Hooglanderveen.

Op de Heideweg reed een 32-jarige automobilist uit Hooglanderveen vanuit de richting van Hooglanderveen. Ter hoogte van het sportpark bij de oversteekplaats reed het 14-jarige meisje zonder goed uit te kijken de weg over.

De 32-jarige bestuurder zag geen kans meer het meisje te ontwijken en een botsing was het gevolg. Het 14-jarige slachtoffer kwam via de motorkap en de voorruit op de weg terecht. Zij werd met beenletsel overgebracht naar het Lichtenberg ziekenhuis in Amersfoort. De bestuurder van de auto bleef ongedeerd.

Winkeldief aangehouden
AMERSFOORT Personeel van een winkel aan de Hellestraat heeft maandagmiddag een 39-jarige winkeldief uit Leusden aangehouden.

Omstreeks tien voor half drie zag het personeel dat de vrouw prijsjes van artikelen aan het verwijderen was. Nadat de vrouw de kassa was gepasseerd werd zij staande gehouden. In haar tas werden nog een aantal andere artikelen vermoedelijk van een andere winkel aangetroffen. Zij werd overgedragen aan de politie.