Online veilinghuizen soepel met wettelijke regels en ethische normen.

Online veilinghuizen nemen het niet zo nauw met wettelijke regels of met ethische normen. Dat concludeert Telecombrief in zijn editie van 12 juni na een onderzoek naar een drietal bekende Nederlandse veilingsites. Zowel bij iBazar, Ricardo en Spott trof Telecombrief een ruim aanbod van namaak Rolex horloges en van verdacht goedkope films op cd-r schijfjes aan. Afbeeldingen van de betreffende webpagina's plaatste Telecombrief bij het artikel.

Uit een telefonisch rondje daarna bleek dat deze veilingsites zich hier nauwelijks druk over maken. Het verweer was steevast: 'Wij zijn geen tussenhandelaar, wij zijn enkel advertentie-prikborden.'
Ook bleek, dat twee van de drie veilingsites geen interne regels kennen voor het al dan niet meebieden door eigen medewerkers. Alleen Ricardo kent een regel, die medewerkers die door hun functie op de hoogte zijn van de verlangde minimumprijs voor een kavel, uitsluit van meebieden.

De veilingsites mogen hun handen dan wel in onschuld wassen, concludeert Telecombrief, feit is dat de Europese vestiging van het Amerikaanse online veilingbedrijf eBay in Duitsland door Rolex wordt vervolgd wegens het verkopen van nep-horloges en het inbreuk maken op merkenrecht. En recentelijk maakte de Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) bekend dat naar schatting jaarlijks voor 183 miljoen gulden wordt omgezet aan illegale schijfjes, veelal te koop aangeboden via internet.