Amsterdam, 12 juni 2001.
Onderzoek toont aan dat giftige stoffen uit alledaagse producten lekken
GIF GEVONDEN IN DOOR GREENPEACE VERZAMELD HUISSTOF
In stof dat Greenpeace door het hele land heeft verzameld zijn forse concentraties giftige stoffen gevonden. De milieuorganisatie heeft tot nu toe vijftig monsters laten onderzoeken op de aanwezigheid van zogeheten POP's, Persistent Organic Pollutants. Uit een analyse van het Duitse Sophia laboratorium blijkt dat in vrijwel alle huishoudens waar Greenpeace stof heeft gezogen giftige chemische stoffen aanwezig zijn. De milieuorganisatie vindt dit onacceptabel. Greenpeace roept de Tweede Kamer op om woensdag, bij het bespreken van het nieuwe stoffenbeleid van milieuminister Pronk, aan te dringen op een verbod op de aangetroffen giftige stoffen.
In het onderzochte huisstof werden broomhoudende vlamvertragers, organotinverbindingen en ftalaten gevonden¹. Deze stoffen zijn al in zeer kleine hoeveelheden uiterst giftig. Bovendien zijn ze nauwelijks afbreekbaar.Veel stoffen die tot de POP's worden gerekend zijn notoire verstoorders van de hormoonhuishouding. Verschillende soorten schaal- en schelpdieren hebben inmiddels te maken met ontregelde hormonen door de vervuiling van de zee met persistente giftige stoffen.
POP's zijn terug te vinden in een breed scala van alledaagse producten zoals tapijt, cosmetica, verf, televisies en computers. De giftige stoffen lekken tijdens het gebruik echter uit de producten en vervuilen zo het milieu. De bewijzen dat de stoffen schadelijk zijn stapelen zich op. Helaas weigert de chemische industrie over te schakelen op milieuvriendelijke alternatieven.
Morgen, woensdag 13 juni, bespreekt de Tweede Kamer de zogeheten SOMS-nota. Dit nieuwe chemische stoffenbeleid van milieuminister Pronk is gebaseerd op mooie woorden, maar de uitwerking laat te wensen over. Zo verwacht Pronk veel van vrijwillige afspraken tussen overheid en industrie. Maar de chemische industrie voelt er niets voor de productie van de schadelijke stoffen te staken. Dat bleek toen Greenpeace vorige week actie voerde bij Broomchemie in Terneuzen, een producent van broomhoudende vlamvertragers. De milieuorganisatie roept de Tweede Kamer daarom op om de productie van de drie aangetroffen giftige stoffen op zeer korte termijn te verbieden. Bovendien zouden bedrijven verplicht moeten worden om over te stappen op alternatieven die geen milieuschade aanrichten.
¹ Het Sophia laboratorium vond:
broomhoudende vlamvertragers gemiddeld 2,2 mg/kg
organotinverbindingen gemiddeld 7,2 mg/kg
ftalaten gemiddeld 1285 mg/kg