CDA

Abortusboot ongepaste demonstratie van Nederlandse morele zendingsdrift

Maandagmiddag 11 juni heeft de abortusboot koers gezet naar Ierland. Zonder vergunning en mèt subsidie van f72.000,- van de Mondriaan Stichting voor de container waarin geaborteerd zal worden. De actievoerders is door het kabinet geen strobreed in de weggelegd. Waarom niet? Dit vroeg Tweede Kamerlid Clémence Ross dinsdag 12 juni 2001, tijdens het wekelijkse mondelinge vragenuurtje aan de bewindslieden Borst (Volksgezondheid) en Korthals (Justitie).

"Hoe waardeert u deze actie? Steunt u beiden de opvatting van minister Herfkens die in 1999 al op vragen van het CDA antwoordde dat zij de abortusboot een goed initiatief vindt? Of bent u het met de CDA fractie eens dat het uitvaren van de boot naar Ierland een demonstratie van Nederlandse morele zendingsdrift is die geen blijkt geeft van respect voor de Ierse wetgeving en zelfs averechts zal werken in de discussie over abortuswetgeving die in Ierland juist voorzichtig op gang komt? Hier past toch een afkeurende houding van het kabinet. Wij zouden het hier toch ook niet normaal vinden dat schepen uit andere landen hier voor de kust ons hun morele norm zouden opdringen?" aldus Clémence Ross

Is de boot te vergelijken met een kliniek?
"De minister heeft dus al vanaf 1999 kunnen nadenken over de vraag of de abortusboot wel volgens de Nederlandse wet abortussen kan uitvoeren. Is het juist dat er geen vergunning is? Sinds wanneer is dat bij u bekend? Vindt u dat de boot kon uitvaren zonder die vergunning? Is de boot wel te vergelijken met een kliniek? En kan wel gecontroleerd worden op de handhaving van de wet? Sturen we binnenkort de inspectie de wereldzeeën op? Hoe wordt, zolang er geen vergunning is, gecontroleerd of er daadwerkelijk geen abortussen worden uitgevoerd? Er zijn toch abortuspillen en apparatuur aan boord? In de wet staat dat een abortuskliniek er voor moet zorgen dat een vrouw altijd voor spoedeisende nabehandeling terecht kan, dat er maatschappelijke en psychologische hulp moet zijn, dat, als een vrouw niet voor controle naar haar huisarts wil, de kliniek die controle moet doen. Hoe voert de arts de verplichte zorgvuldige gesprekken? Gaat dit met een tolk?"

Gaat minister abortusboot terugroepen?
"Voorzitter, het lijkt het CDA onmogelijk dat de abortusboot abortussen volgens de Nederlandse wet zou kunnen uitvoeren. Van Hulpverlening kan dan geen sprake zijn wanneer aan de zorgvuldigheidseisen die juist zo enorm belangrijk zijn niet voldaan kan worden. Aan de minister van Justitie wil ik vragen of hij overweegt om de abortusboot terug te roepen en geen gedoogbeleid te voeren. Is het Openbaar Ministerie inderdaad van zins een strafrechtelijk onderzoek naar de initiatiefnemers in te stellen? Als de uitkomst daarvan zou zijn dat de actie strijdig is met Nederlands recht, welke mogelijkheden zijn er dan om de boot naar Nederland terug te halen?"