Partij van de Arbeid

Den Haag, 12 juni 2001

Partij van de Arbeid stelt voor OALT-gelden te oormerken

De Tweede Kamerfractie van de PvdA meent dat een win win-situatie kan ontstaan als de gelden voor cultuureducatie en voor taalondersteuning binnen de OALT worden geoormerkt. Een andere mogelijkheid om de negatieve spiraal te doorbreken, zou kunnen zijn de OALT als taalondersteuning onder te brengen in GOA, uiteraard vergezeld van de benodigde financiele middelen. Zo wordt vermenging van gelden en beleidsdoelen voorkomen.

Aanleiding voor deze inbreng is dat de Tweede Kamer tot nu toe nog steeds niet tot een bevredigend standpunt is gekomen over OALT, ondanks de vele discussies die er al over zijn gevoerd. Hierdoor onstaat veel onrust bij de allochtone ouders over het toekomstperspectief van OALT. Deze ouders wensen immers voor hun kinderen een goede Nederlandse taalbeheersing én versterking van hun eigen identiteit. De PvdA-fractie pleit daarom voor een verkenning van scenario's, die kunnen leiden tot een zodanige situatie dat er voor alle partijen winst te verkrijgen is. De PvdA zal de staatssecretaris hiertoe ideeen aanreiken.

Daarnaast zal woordvoerder Kortram staatssecretaris Adelmund vragen waarom de motie die de PvdA in februari 2000 indiende nog niet is uitgevoerd. Deze motie behelsde een inventarisatie van knelpunten en oplossingsrichtingen voor nieuwe taalgroepen binnen de OALT.

Voor nadere informatie: Lucy Kortram, telefoon 070 318 2761 of 06 - 22196345