Fryslân herinnert

Een expositie in het Verzetsmuseum Friesland van 18 mei t/m 5 augustus 2001

Van 18 mei tot en met 5 augustus 2001 is in het Verzetsmuseum Friesland de tentoonstelling 'Fryslân Herinnert, gedenktekens over de Tweede Wereldoorlog' te zien.
Het museum heeft in de loop der jaren een behoorlijke collectie opgebouwd over de diverse gedenktekens in Fryslân die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Die collectie varieert van documentatie over de gedenktekens tot daadwerkelijke (restanten van) monumenten. Monumenten hebben, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, geen gegarandeerd uitzicht op de eeuwigheid: het gebouw waarin het monument was opgenomen krijgt een andere bestemming, of het wordt zelfs helemaal gesloopt. Soms raakt een monument dusdanig beschadigd dat het moet worden vervangen. In een enkel geval is de afbeelding het enige wat nog herinnert aan het gedenkteken. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Chileense muurschildering op het oude gebouw van De Harmonie in Leeuwarden, met de sloop is ook de schildering verdwenen. Door de jaren heen heeft het museum een aantal van die gevallen in de collectie opgenomen; ze hebben daar een laatste rustplaats gekregen. Ze zullen allemaal te zien zijn in de tentoonstelling 'Fryslân herinnert'.
Van heel andere orde zijn de drie monumenten die deel uit maken van het Verzetsmuseum. Die zijn speciaal voor de vaste opstelling ontworpen. Het betreft het monument voor de 290 gevallenen in het Friese verzet, het monument met alle 616 uit Fryslân verjaagde en vermoorde joden en de herdenkingsteen voor de omgekomen Friese dwangarbeiders. Daarnaast bevat de collectie ook nog enkele ontwerpen en miniaturen.

Er is een aanleiding voor deze tentoonstelling en dat is de voltooiing van de inventarisatie van alle gedenktekens over de Tweede Wereldoorlog in Fryslân, die het museum heeft uitgevoerd. Deze inventarisatie is een aanvulling op, en een voortzetting van het boek 'Tekens aan de weg, tekens aan de wand' van C. Reitsma (Leeuwarden, 1979).
Het museum streeft naar een zo compleet mogelijke inventarisatie die ook alle mutaties sinds het verschijnen van het boek van Reitsma omvat. Uiteraard is deze inventarisatie tijdens de expositie te raadplegen.
Via de website van het Verzetsmuseum www.verzetsmuseum.nl zijn alle 679 geallieerde oorlogsgraven in Fryslân te bekijken. De graven bevinden zich op 56 verschillende lokaties. De gegevens zijn geïndexeerd op naam van het slachtoffer, plaatsnaam (waar bevindt zich het graf) en op land (legeronderdeel).
Voor met name buitenlandse geïnteresseerden is dit een praktische ontsluiting van de in het museum beschikbare informatie.