Gemeente Alkmaar



* Stadskantoor en dienstencentrum Alkmaar-Noord dicht in verband met computerstoring

* Gemeente Alkmaar onderzoekt gevolgen uitstallingenbeleid
* Brand in Alkmaar met grote inzet bedwongen
* Beperkte bereikbaarheid Baansingel
12 juni

Stadskantoor en dienstencentrum Alkmaar-Noord dicht in verband met computerstoring

Door een computerstoring is het niet mogelijk om mensen te helpen aan de publieksbalies in het Stadskantoor en in dienstencentrum Alkmaar-Noord. Er is dan ook besloten om beide kantoren te sluiten. Wanneer de computerstoring is verholpen is niet duidelijk.

naar boven

11 juni 2001

Gemeente Alkmaar onderzoekt gevolgen uitstallingenbeleid

Sinds 1 januari dit jaar is in de binnenstad van Alkmaar een nieuw uitstallingenbeleid van kracht. Het gemeentebestuur heeft al eerder besloten het uitstallingenbeleid te evalueren. Een belangrijk onderdeel van de evaluatie vormt een schriftelijke enquête onder alle ondernemers in de binnenstad op wie het uitstallingenbeleid van toepassing is. Door het houden van deze schriftelijke enquête wil het gemeentebestuur een breder beeld krijgen van de verschillende opvattingen die leven onder de ondernemers.

Naast het oordeel van de ondernemers wil het gemeentebestuur ook weten onder welke voorwaarden een uitstallingenbeleid op brede steun kan rekenen. De resultaten van de enquête zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de evaluatie van het huidige uitstallingenbeleid en zullen, mits zij daar aanleiding toe geven en de respons op de enquête hoog genoeg is, mogelijk leiden tot de aanpassing van het huidige beleid.

Enquêtevragen
In de enquête staan onder andere vragen over het uitstallingenbeleid in het algemeen en ook specifiek over het uitstallingenbeleid van na 1 januari 2001 en de effecten daarvan. Ook andere aspecten met betrekking tot de beeldkwaliteit van de binnenstad komen aan bod. Maandag 11 juni is gestart met de uitreiking van enquête onder de ondernemers. De enquêteurs brengen de enquête met begeleidende brief langs.

Winkelend publiek
Naast de mening van ondernemers in de binnenstad, wordt ook het oordeel van winkelend publiek betrokken in de evaluatie van het uitstallingenbeleid. Vanaf maandag 18 juni worden winkelende mensen op straat geënquêteerd.

naar boven

11 juni 2001

Brand in Alkmaar met grote inzet bedwongen

Op zaterdagavond 9 juni heeft een grote brand gewoed op bedrijventerrein Huiswaard/Overstad in Alkmaar. Ondanks de grote inzet van brandweer, waarbij de hulp is ingeschakeld van omliggende korpsen, is een bedrijf voor olie en olieproducten aan de Noorderkade volledig in de as gelegd. Na de eerste brandmelding om 19.26 uur kon de brandweer die avond om 23.55 uur het sein `brand meester' geven. De hele nacht en de zondag daarop is de brandweer actief geweest met nablussen. Bij de brand hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Bij aankomst van de brandweer op de plaats van de brand is onmiddellijk groot alarm geslagen. Direct is een beleidsstaf geformeerd bestaande uit de loco burgemeester van Alkmaar, de brandweercommandant en de districtschef van de politie Noord Kennemerland. Op het hoogtepunt van de brand waren circa 125 brandweermensen en 65 politiemensen actief. Het in grote getale op de brand afkomende publiek werd door de politie op afstand gehouden. Daarbij zijn vijf arrestaties verricht. Eén persoon reed zelfs met een auto in op de politie.

Inzet
Prioriteit voor de brandweer betrof het nat en koel houden van 7 opslagtanks en het voorkomen dat de brand zou overslaan naar omliggende panden. In totaal zijn 13 bluseenheden ingezet en 5 verbindingseenheden. Volgens de brandweer moet het vuur een hitte van ca. 1000 graden Celsius hebben bereikt. In de verre omtrek was een rookkolom zichtbaar die tot een hoogte van enkele kilometers reikte. Door een observatiehelikopter van de politie luchtvaartdienst werden opnamen van de brand gemaakt en doorgeseind naar het commandocentrum ter ondersteuning van de brandbestrijding. Omstreeks 22.30 uur arriveerden twee brandbestrijdingsvoertuigen, zogenoemde crash-tenders van vliegveld de Kooi bij Den Helder en van Schiphol. Met deze voertuigen kon in korte tijd een enorme schuimdeken worden gelegd. Schuim is een uitstekende methode om oliebranden te bedwingen zodat in zeer korte tijd de brand onder controle was en kort daarna het sein `brand meester' kon worden gegeven.

Geen gevaar voor de volksgezondheid
Tijdens en na de brand zijn metingen verricht door brandweer, provincie en RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne) naar het vrijkomen van gevaarlijke stoffen binnen en buiten het afgezette gebied. Enkel binnen het afgezette gedeelte direct rond de brand zijn summiere asbestdeeltjes geconstateerd. Het betreft de lichtste vorm van asbest die bovendien in sterk gebonden toestand is aangetroffen. Er bestond dan ook geen gevaar voor de volksgezondheid. Direct omwonenden zijn in de nacht van zaterdag op zondag per brief geïnformeerd. Daarin zijn ook informatienummers bekend gemaakt. In de loop van de zondag zijn alle asbestdeeltjes rond de plaats van de brand verwijderd door een daartoe gespecialiseerd bedrijf. Om de opruimingswerkzaamheden niet te hinderen zijn in de nacht van zaterdag op zondag zowel de Ringersbrug als de Tesselsebrug open gezet en hekken en andere fysieke maatregelen zijn geplaatst. Aan het begin van de zondagavond zijn beide bruggen weer opengesteld voor het verkeer.

Door tijdens het blussen van de brand de riooloverstorten te sluiten wist de gemeente te voorkomen dat olie in het Noordhollands Kanaal kon stromen. Medewerkers van de dienst Stadsontwikkeling en Beheer (SOB) van de gemeente hadden de hele zondag nodig om olieresten die door de bluswerkzaamheden op de openbare weg waren gekomen te verwijderen. Ook het riool werd ontdaan van olie.

Onderzoek
Op de zondag is de brandweer in samenwerking met de politie een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. Wanneer het onderzoek is afgerond is nog niet bekend. Ook over de omvang van de schade kan nog geen schatting worden gemaakt.

Meer informatie
Mensen die meer informatie wensen kunnen het informatienummer 072 5142 153 bellen. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

naar boven

11 juni 2001

Beperkte bereikbaarheid Baansingel

De bouwwerkzaamheden aan de Baansingel (oostzijde) vorderen. In de komende weken staat het aansluiten van de nieuwe woningen op de nutsvoorzieningen (water, gas en elektriciteit) en de riolering op het programma. Deze werkzaamheden hebben gevolgen voor de bereikbaarheid van de Baansingel.

In de Baansingel oostzijde is een diepriool aanwezig. Boven dit riool wordt een nevenriool aangebracht waarop de huisaansluitingen van de nieuwe woningen worden aangesloten alsmede de riolering naar de woonboten. De werkzaamheden beginnen aan de Catstraat. Gedurende de rioleringswerkzaamheden is het niet mogelijk de Baansingel uit te rijden.

Na de bouwvakvakantie worden de kabels en leidingen in het trottoir aangebracht waarna de huisaansluitingen worden doorgetrokken naar de woningen.

Openbare verlichting
Aan de schutting om het bouwterrein is tijdelijk de elektriciteitskabel voor de openbare verlichting aangebracht. Omdat deze schutting verwijderd wordt, is boven aan de lichtmasten bij de woonboten een kabel voor de openbare verlichting aangebracht. Om aan de eisen voor het politiekeurmerk veilig wonen te kunnen voldoen, worden er ook een aantal nieuwe lichtmasten geplaatst. Deze komen aan de zijde van de nieuwbouwwoningen.

naar boven




Op 17 mei a.s. is de inspraakprocedure voor het voorontwerp Zuid 2 gestart.
12/06/01