Daling chemiegebruik bij GT-soja bescheiden
Datum: 12 juni 2001
Teelt van genetisch gemodificeerde, glyfosaat-tolerante (GT) soja in
de VS leidt tot een bescheiden daling van het gebruik van chemische
bestrijdingsmiddelen. Het gaat om een vermindering van 0 tot tien
procent. Het middel glyfosaat, dat in de teelt van GT-soja voor de
bestrijding van onkruid wordt gebruikt, is minder belastend voor het
milieu dan de middelen die boeren in de gangbare sojateelt toepassen.
Dat blijkt uit een literatuuronderzoek van het Centrum voor Landbouw
en Milieu (CLM) en Schenkelaars Biotechnology Consultancy (SBC). De
Projectgroep Biotechnologie van de Productschappen Margarine, Vetten
en Oliën (MVO), Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP) en Diervoeder
(PDV) is opdrachtgever van het onderzoek.
Over de effecten van GT-soja voor landbouw en milieu bestond tot nu
toe veel onduidelijkheid. Bij het op de markt brengen van deze
gemodificeerde soja, werd verondersteld dat het gebruik van chemische
bestrijdingsmiddelen tot dertig procent zou dalen. Uit het vandaag
gepresenteerde onderzoek blijkt dat deze verwachting niet volledig is
waargemaakt.
In het onderzoek is een groot aantal rapporten over de landelijke
praktijkresultaten van de in 1996 tot 1998 in de VS geteelde GT-soja
geanalyseerd. De resultaten (uiteenlopend van 7% stijging tot 40%
daling van het herbicidengebruik) zijn vergeleken en beoordeeld op
wetenschappelijke betrouwbaarheid en brede geldigheid. Dat leidt tot
de conclusie `bescheiden daling' van het gebruik.
Volgens de onderzoekers is de opbrengst van GT-soja vergelijkbaar met
niet-gemodificeerde soja. In veldproeven op universiteiten is de
opbrengst lager dan van toprassen van niet-gemodificeerde soja. In de
praktijk wordt dit gecompenseerd doordat GT-soja door de `betere'
boeren wordt geteeld en het onkruidmanagement eenvoudiger is.
Op meer dan de helft van het Amerikaanse soja-areaal wordt inmiddels
GT-soja geteeld. Reden voor de populariteit is het gemak en de
flexibiliteit waarmee onkruid kan worden bestreden.
De onderzoekers hebben ook naar andere gevolgen van GT-soja voor
duurzaamheid gekeken. Over effecten op het energiegebruik in teelt, de
biodiversiteit en resistentievorming zijn weinig tot geen gegevens
beschikbaar.
Het onderzoek is begeleid door de Productschappen, Greenpeace
Nederland, Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie, Stichting
Consument en Biotechnologie, Niaba en het Ministerie van Landbouw,
Natuurbeheer en Visserij. De conclusies van het rapport zijn voor de
verantwoording van het CLM en SBC.
Nadere inlichtingen: Gé Pak, e-mail: gpak@clm.nl, CLM,
tel. 030- 242 73 04.