29 mei 2001
Persinformatie-logo
Nummer 70 29 mei 2001
Periode 7 t/m 13 juni
Nieuwe coating voorkomt mogelijk helft van infecties aan
implantaten
ONDERZOEK
Digitale atlas brengt historische stadsuitbreiding Groningen in
beeld
Bacterie niet vies van nieuwe gifstof
Zelf-assemblage van hydrofobines
Cylindrisch eiwit maakt deeg lekker soepel
Sociale stress vermindert welzijn vleesvarkens
C60-molecuul geeft geheimen prijs
Second opinions: omvang, motieven en gevolgen
Nieuwe coating voorkomt mogelijk helft van infecties aan
implantaten
AGENDA
Evolution from large to small
(Groningse) dynamiek in revalidatie
Cylindrisch eiwit maakt deeg lekker soepel
Broodbakken begint met het kneden van deeg tot een substantie, die
goed plooibaar en rekbaar is. Die combinatie van eigenschappen wordt
ook wel visco-elasticiteit genoemd. Vooral grote 'high molecular
weight' (HMW) eiwitten dragen bij aan het ontstaan van dit
verschijnsel. Om meer inzicht te krijgen in deze eiwitten onderzocht
Eric van Swieten de ruimtelijke structuur ervan. HMW-eiwitten bestaan
uit een groot middenstuk met aan de uiteinden twee kleinere, terminale
domeinen. Met neutronen en lichtverstrooiing toonde Van Swieten aan
dat het middenstuk een langwerpige cylindervorm heeft en zo flexibel
is dat beide uiteinden contact met elkaar kunnen maken. Vermoed wordt
dat het middenstuk een spiraalvorm heeft, een structuur die ook
voorkomt in het veerkrachtige humane eiwit elastine. Van Swieten sluit
zich daarbij aan. "Aanvullend onderzoek zou dat vermoeden kunnen
bevestigen", zegt hij. /JS
Eric van Swieten (Papendrecht, 1967) studeerde scheikunde aan de
Universiteit Utrecht. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de
afdeling Biochemie en het Groningen Biomolecular Sciences and
Biotechnology Institute (GBB) van de RUG. Het Ministerie van
Economische Zaken financierde het onderzoek. Momenteel werkt Van
Swieten bij de afdeling Research & Development van Heineken.
Datum en tijd
maandag 11 juni 2001, 14.15 uur
Promovendus
E. van Swieten, tel. (071)545 71 94 (werk), fax (0182)67 03 79
Proefschrift
Structural characterization of the central repetitive domain of high
molecular weight wheat gluten proteins
Promotor
prof.dr. G.T. Robillard
Faculteit
wiskunde en natuurwetenschappen
Plaats
Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Promotie
Sociale stress vermindert welzijn vleesvarkens
Persbericht volgt.
Datum en tijd
maandag 11 juni 2001, 16.00 uur
Promovendus
M.A.W. Ruis, tel. (0320)293 550, fax (0320)241 584, e-mail:
m.a.w.ruis@pv.agro.nl (werk)
Proefschrift
Social stress as a source of reduced welfare in pigs
Promotor
prof.dr. J.M. Koolhuis
Faculteit
wiskunde en natuurwetenschappen
Plaats
Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Promotie