Hierbij ontvangt u één of meerdere berichten voor de categorie Wonen. Structureel tekort studentenhuisvesting vooral in Amsterdam en Utrecht (11-6-2001) In vijf studentensteden, Den Haag, Eindhoven , Haarlem, maar met name in Amsterdam en Utrecht bestaat een structureel tekort aan studentenhuisvesting. In andere steden gaat het alleen om piekproblemen aan het begin van het studiejaar Vooral door nieuwbouwprojecten die de doorstroming op de gehele woningmarkt bevorderen, komt ook meer woonruimte voor studenten vrij. Dit zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek dat staatssecretaris Remkes van VROM vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Doorstroming

Het onderzoek moest antwoord geven op de vraag of de kamernood bij studenten slechts een tijdelijk verschijnsel aan het begin van het studiejaar is, dan wel of het structureel van karakter is. Na een daling van het aantal studenten vanaf 1990 door demografische ontwikkelingen is er vanaf 1998 weer een stijging door een grotere deelname aan het hoger en universitair onderwijs. Maar niet alleen de vraag neemt toe, ook het aanbod neemt af. Op dit moment zit er volgens de onderzoekers een stagnatie in de doorstroming van afgestudeerde studenten naar (goedkope) zelfstandige woonruimte. Het aanbod hiervan is te laag, omdat ook de doorstroming uit deze woningen stagneert.Lokale betrokkenen noemden nog verschillende andere oorzaken van het teruglopende aanbod zonder echter te kunnen aangeven hoe zwaar deze factoren doorwerken. Gewezen werd bijvoorbeeld op de koppeling van overheidsbestanden waardoor het zwart verhuren van een kamer lastiger wordt, of op de strengere regels voor brandveiligheid. Ook de verkoop van studentenpanden die in de huidige marktomstandigheden voor de verhuurders een goede opbrengst ineens opleveren, zou een rol spelen in het teruglopend aanbod.

Aan de vraagkant speelt nog mee dat (ex-) studenten meer kwaliteit willen en specifieke voorkeuren hebben voor de locatie van de woonruimte. Ze willen graag in (de buurt van) het centrum wonen en niet in wijken uit de jaren vijftig of zestig.

Reactie Remkes

De staatssecretaris schrijft in een reactie dat hij het eens is met de onderzoekers, dat vooral de uitvoering van de nieuwbouwprogramma's het beste middel is de doorstroming van goedkope naar duurdere woningen te versterken. Zo komt er ook meer aanbod van studentenhuisvesting en van goedkope zelfstandige woningen. Op gespannen woningmarkten, zoals Amsterdam en Utrecht zal dit proces nog wel een aantal jaren duren. Gemeente en woningcorporaties zouden daar samen nog eens goed de mogelijkheden in de bestaande woningvoorraad moeten langslopen. Nieuwbouw van studentenhuisvesting als oplossing voor de korte termijn vindt Remkes geen goed plan, omdat het zeer de vraag is of deze huisvesting op den duur bij een verdergaande ontspanning op de woningmarkt nog goed verhuurbaar blijven. Als hier toch voor wordt gekozen, dan moeten deze complexen zo worden ontworpen dat ze makkelijk tot zelfstandige woningen kunnen worden omgebouwd. (bron: http://www.minvrom.nl/minvrom/pagina.html?id=4652)