FNV BOUW

FNV Bouw: CAO-coördinatie nodig

FNV Bouw zal vandaag binnen de Vakcentrale FNV pleiten voor een nog duidelijker afstemming van het CAO-beleid. Dit nadat afgelopen vrijdag de bondsraad van FNV Bouw zich voluit achter de coördinatie van het FNV-arbeidsvoorwaardenbeleid schaarde. De bondsraad vraagt tegelijkertijd respect voor de opvattingen van de achterban in de eigen sectoren. Als er in de sectoren van FNV Bouw meer ruimte is dan gemiddeld in Nederland, zullen de vakgroepsraden deze binnen de FNV-coördinatie in concrete voorstellen vertalen.

Sinds het ontstaan van de FNV in 1975 maken FNV-bonden afspraken over de coördinatie van het arbeidsvoorwaardenbeleid: een gezamenlijk optreden van FNV-bonden draagt bij aan betere
onderhandelingsresultaten. Met als ondersteuning de gezamenlijke weerstandskas, voor als het mis mocht gaan in het CAO-overleg. Door veranderingen in de arbeidsverhoudingen bleek deze coördinatie het afgelopen jaar minder vanzelfsprekend dan in eerder jaren. De bondsraad van FNV Bouw bleef bij zijn hogere initiële looneis van 6 procent, ondanks het gezamenlijke besluit van de andere FNV-bonden in de Federatieraad van de FNV tot een looneis van 4 procent voor het arbeidsvoorwaardenbeleid-2001. Daarmee werd het gecoördineerde arbeidsvoorwaardenbeleid voor het eerst door een van de grotere FNV-bonden niet onderschreven.

Afgelopen vrijdag discussieerde de bondsraad van FNV Bouw over alle voors en tegens van coördinatie. Daarbij overheersen de voordelen dat een gezamenlijke FNV tegenover werkgevers en politiek sterker staat bij het realiseren van materiële en immateriële eisen. Wel stelde de bondsraad vast dat de looneis van 6 procent van het afgelopen CAO-seizoen tot goede resultaten heeft geleid. Mocht zich in de toekomst een soortgelijke situatie voordoen, dan zal de bondsraad niettemin een meerderheidsbesluit van de FNV respecteren. Maar net zoals de gehele FNV geen 'ruimte laat zitten', kan daarvan ook voor FNV Bouw geen sprake zijn. Vandaar dat de bondsraad nadrukkelijk uitsprak dat dan de vakgroepsraden eventuele extra ruimte in concrete CAO-voorstellen zullen vertalen. Daarnaast pleitte de raad voor nog duidelijker afstemming binnen de FNV. Zo zou de definitieve CAO-coördinatie binnen de vakcentrale eerder dan pas eind november moeten worden vastgesteld, om toch vóór 1 januari al CAO-onderhandelingen te kunnen voeren.

Voor de redactie,