STICHTING NEDERLAND SCHOON

Minister Netelenbos start grootscheepse zwerfafvalcampagne

Den Bosch/Den Haag, 8 juni 2001

MINISTER NETELENBOS START GROOTSCHEEPSE ZWERFAFVALCAMPAGNE

Op 9 juni 2001 om 11.45 uur geeft Minister van Verkeer en Waterstaat mevrouw T. Netelenbos op parkeerplaats 'Kloosters' langs de A58 bij Oirschot het startschot voor een gezamenlijke zwerfafvalcampagne van Rijkswaterstaat directie Noord-Brabant en de Stichting Nederland Schoon. Doel is weggebruikers bekend te maken met het probleem van zwerfafval, hen na te laten denken over de negatieve gevolgen van zwerfafval en hen te wijzen op het feit dat het achteloos weggooien van afval strafbaar is. De campagne loopt van 9 juni tot en met 28 september 2001 op de rijkswegen in Noord-Brabant, waarna deze de komende jaren landelijk wordt voortgezet.

De campagne is verdeeld in vier verschillende fasen, waarin elke keer een ander aspect van het zwerfafvalprobleem aan de orde komt. Middels opvallende 'mottoborden' op parkeerplaatsen en bij op- en afritten, wordt de weggebruiker geïnformeerd over de omvang van het zwerfafvalprobleem, de nadelige gevolgen ervan en het feit dat weggooien van afval in de bermen en bij parkeerplaatsen strafbaar is. Tijdens deze laatste fase wordt nauw samengewerkt met de politie, wordt daadwerkelijk gecontroleerd en, indien nodig, beboet.

Opruimkosten zwerfafval ruim 15 miljoen
Het kost Rijkswaterstaat landelijk ruim 15 miljoen gulden per jaar om dit op te ruimen. Rijkswaterstaat directie Noord-Brabant gaf vorig jaar ruim 2,2 miljoen gulden uit om het zwerfafval op te ruimen. Zwerfafval kost niet alleen veel geld, maar maakt tevens onze woon- en leefomgeving lelijk om te zien en vervuilt bodem,grondwater, sloten en plassen.

Vervolg op pilot
De campagne is een vervolg op de pilotcampagne die Rijkswaterstaat en Nederland Schoon in september en oktober vorig jaar hielden langs de rijkswegen tussen Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Uit onderzoek tijdens deze campagne bleek, dat 77% van de ondervraagden van mening is dat zwerfafval in Nederland aangepakt kan worden door het geven van hoge geldboetes. Opvallend was verder dat 26% van de ondervraagden het afval niet uit de auto zou werpen als er een afvalvoorziening in de auto zou zitten. Dat zou op jaarbasis maar liefst 26.000 ton afval schelen.