Provincie Groningen

Groningen, 6 juni 2001 Persbericht nr. 111

De Blauwe Stad. Leven voor de verandering

Fototentoonstelling Ton Broekhuis reist rond door provincie

De fototentoonstelling van Ton Broekhuis De Blauwe Stad. Leven voor de verandering reist door de provincie Groningen. De tentoonstelling is vanaf 9 juni tot en met 22 augustus 2001 te zien in Museum Stad Appingedam (Wijkstraat 25, Appingedam). In 50 kleurenfoto's, waarvan 30 in de vorm van drieluiken, geeft Broekhuis een beeld van het Oldambt aan de vooravond van de aanleg van De Blauwe Stad. Hij toont het landschap, de bewoners en het werk op het land, en neemt op verrassende manier reeds een voorschot op de komst van het water.

De Blauwe Stad. Leven voor de verandering is het resultaat van de vijfde Post Middendorp fotografie-opdracht. Deze documentaire opdracht wordt tweejaarlijks verstrekt door de Provincie Groningen in samenwerking met de Groninger Archieven.

Tentoonstellingskalender:

* vanaf 9 juni tot en met 22 augustus 2001 : Museum Stad Appingedam (Wijkstraat 25, Appingedam)
* begin september tot en met 19 oktober 2001 : gemeentehuis in Scheemda (Kerklaan 17).

* vanaf 22 oktober 2001 tot en met 4 januari 2002 : Museum de Olde Wolden in Bellingwolde (Hoofdweg 161)

Ton Broekhuis
kreeg in 2000 de Post Middendorp Fotografie-opdracht toegekend.

Broekhuis (1951) maakte eerder onder meer de boeken Een Wijde Blik Verruimt het Denken en Anders dan Elders. Ook daarin stond het Groninger landschap centraal.

"De Blauwe Stad"
, onderwerp van de vijfde Post Middendorp fotografie-opdracht, is een nieuw woon-, natuur- en recreatiegebied in het Oldambt dat ontwikkeld wordt binnen een ring gevormd door de plaatsen Midwolda, Oostwold, Finsterwolde, Beerta en Winschoten. Een deel van het gebied, dat voorheen een landbouwfunctie had, zal daartoe onder water worden gezet. "De Blauwe Stad" zal het aanzien en karakter van landschap en dagelijks leven in het Oldambt sterk doen veranderen.

De Post Middendorp fotografie-opdracht

De eerste Post Middendorp fotografie-opdracht werd in 1990 verstrekt. Deze provinciale opdracht is vernoemd naar de arts Pieter Bloemers Middendorp en de fotograaf Tonnis Post die aan het begin van deze eeuw gezamenlijk de woonomstandigheden op het Groningse en Drentse platteland documenteerden.
De opdracht wordt eens per twee jaar verstrekt; sinds 1997 wordt daarbij samengewerkt met De Groninger Archieven. Het uitgangspunt van de opdracht is om door middel van documentaire fotografie te komen tot een `visuele geschiedschrijving' van specifieke onderwerpen in de provincie Groningen.
Aan de opdracht is een bedrag verbonden van ¦ 20.000,-.

Voor meer informatie of (digitale) foto's, kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling 050 - 3164324.