Rijksuniversiteit Groningen

29 mei 2001

Persinformatie-logo

Nummer 70 29 mei 2001

Periode 7 t/m 13 juni
Nieuwe coating voorkomt mogelijk helft van infecties aan implantaten
ONDERZOEK
Digitale atlas brengt historische stadsuitbreiding Groningen in beeld
Bacterie niet vies van nieuwe gifstof
Zelf-assemblage van hydrofobines
Cylindrisch eiwit maakt deeg lekker soepel
Sociale stress vermindert welzijn vleesvarkens
C60-molecuul geeft geheimen prijs
Second opinions: omvang, motieven en gevolgen
Nieuwe coating voorkomt mogelijk helft van infecties aan implantaten
AGENDA
Evolution from large to small
(Groningse) dynamiek in revalidatie

Zelf-assemblage van hydrofobines

Hydrofobines zijn eiwitten die een beschermende laag aan de buitenkant van paddestoelen vormen. Deze laag, die volledig bestaat uit hydrofobines, is waarschijnlijk ook geschikt voor technische toepassingen, bijvoorbeeld als coating van medische implantaten. Marcel de Vocht onderzocht de veranderingen die de eiwitstructuur ondergaat tijdens de vorming van de laag, het zogenaamde zelf-assemblageproces.

Het blijkt dat de zelf-assemblage verloopt via twee tussenvormen, die beide onder de microscoop vormloos lijken. Het eindstadium dat daarna ontstaat, bestaat uit zeer dunne staafjes (rodlets). Zwavelbruggen, die voor extra bindingen in het eiwit zorgen, spelen een cruciale rol in dit proces. "Kennis hierover is van belang voor het maken van coatings", zegt De Vocht, "De zwavelbruggen controleren namelijk de zelf-assemblage en voorkomen dat deze te vroeg optreedt."

Tot slot onderzocht De Vocht het verband tussen hydrofobines en amyloideiwitten. Amyloideiwitten kunnen ook assembleren, maar verliezen hun biologische functie in dit proces. De assemblage kan in dat geval leiden tot ziektes als Alzheimer of Creutzfeld-Jacob. De Vocht constateert dat er een aantal overeenkomsten zijn tussen de structuren die worden gevormd in de twee assemblageprocessen. Beide bevatten zogenaamde beta-sheets, beide gaan interactie aan met dezelfde kleurstoffen en beide bevatten een zelfde soort staafjes. Toch is er een groot verschil. Amyloideiwitten verliezen tijdens het assemblageproces hun functie, terwijl hydrofobines in datzelfde proces juist hun functie verkrijgen. /JS

Marcel de Vocht studeerde moleculaire wetenschappen aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Het onderzoek verrichtte hij bij de vakgroep biochemie en de vakgroep moleculaire biologie van planten van de RUG. Het onderzoek naar de toepassingen van hydrofobines wordt voortgezet binnen het nanotechnologisch instituut BioMaDe. De Vocht is na afronding van het promotie-onderzoek gaan werken bij Pharming in Leiden.

Datum en tijd

vrijdag 8 juni 2001, 14.15 uur

Promovendus

M.L. de Vocht, tel. (050)363 55 23 (werk)

Proefschrift

Structural changes that accompany the self-assembly of hydrophobins

Promotores

prof.dr. G. Robillard en prof.dr. J.G.H. Wessels

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie