Rijksuniversiteit Groningen

29 mei 2001

Persinformatie-logo

Nummer 70 29 mei 2001

Periode 7 t/m 13 juni
Nieuwe coating voorkomt mogelijk helft van infecties aan implantaten
ONDERZOEK
Digitale atlas brengt historische stadsuitbreiding Groningen in beeld
Bacterie niet vies van nieuwe gifstof
Zelf-assemblage van hydrofobines
Cylindrisch eiwit maakt deeg lekker soepel
Sociale stress vermindert welzijn vleesvarkens
C60-molecuul geeft geheimen prijs
Second opinions: omvang, motieven en gevolgen
Nieuwe coating voorkomt mogelijk helft van infecties aan implantaten
AGENDA
Evolution from large to small
(Groningse) dynamiek in revalidatie

Bacterie niet vies van nieuwe gifstof

Bacteriën kunnen het milieu schoonhouden door schadelijke stoffen uit de industrie en landbouw 'op te eten' en om te zetten in minder schadelijke verbindingen. Ook voor nieuwe milieuvervuilende verbindingen schrikken ze niet terug. Snel nemen ze DNA op uit hun omgeving, zodat ze in staat zijn om enzymen te maken waarmee ze ook deze stoffen kunnen afbreken. Het onderzoek van Gerrit Poelarends is gericht op het verkrijgen van meer inzicht in de manier waarop deze afbraakroutes zich ontwikkelen en verspreiden.

Poelarends koos de chemicaliën 1,3-dichloorpropeen en 1,2-dibroomethaan als modelverbindingen voor zijn studie. Dat zijn stoffen die sinds 1950 op grote schaal als grondontsmettingsmiddel in de akkerbouw en op kwekerijen zijn toegepast. Ze zijn mutageen en kankerverwekkend. Omdat ze slecht afbreekbaar zijn, hopen ze zich op in grondwater, waar ze een bedreiging vormen voor de kwaliteit van drinkwater. Poelarends slaagde erin twee bacteriestammen te isoleren die deze milieuvreemde stoffen als groeisubstraat kunnen gebruiken. Uit een studie van de genetica en de biochemie van de afbraakroutes in de bacteriecel werd duidelijk dat deze in de laatste vijftig jaar gevormd zijn door het binnenhalen en combineren van bestaande genen. Door bestaand genetisch materiaal op te nemen uit de omgeving en in te voegen in het eigen genoom, kunnen bacteriën dus chloor- en broomverbindingen, die ze nooit eerder hebben gezien, als voedsel gebruiken.

Ook zonder de verdere studie van genetica en biochemie was de vondst van de bacteriën op zich al een doorbraak. Dat kan namelijk leiden tot de ontwikkeling van zuiveringsinstallaties voor het schoonmaken van grondwater dat verontreinigd is met de giftige ontsmettingsmiddelen. /JS

Gerrit Poelarends (Ommen, 1971) studeerde biologie in Groningen. Het promotieonderzoek verrichtte hij bij de vakgroep biochemie van de RUG. De studie is onderdeel van het EC Environment and Climate Research Program, gefinancierd door de Europese Unie. Poelarends is op het ogenblik werkzaam als postdoc bij de vakgroep Moleculaire Microbiologie van de RUG.

Datum en tijd

vrijdag 8 juni 2001, 14.00 uur

Promovendus

G.J. Poelarends, tel. (050)363 21 70, fax (050)363 21 54, e-mail: g.j. poelarends@biol.rug.nl (werk)

Proefschrift

Genetic adaptation of bacteria to halogenated aliphatic compounds: the recruitment and distribution of dehalogenase genes

Promotor

prof.dr. D.B. Janssen

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie