Universiteit Twente

Dubbelwandig paneel dempt geluid
WN 01/33 * 8 juni 2001
promotie ir. T.G.H. Basten, faculteit Werktuigbouwkunde: Noise Reduction by Viscothermal Acousto-Elastic Interaction in Double Wall Panels

Geluids- en trillingsoverlast is een belangrijk probleem in de huidige samenleving. Aan de faculteit Werktuigbouwkunde van de Universiteit Twente is daarom onderzoek gedaan naar demping van geluid met dubbelwandige panelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de dempende eigenschappen van een nauwe luchtlaag tussen flexibele platen. Wanneer een van de twee platen door een geluidsveld of een structurele excitatie in trilling wordt gebracht zullen de twee platen ten opzichte van elkaar bewegen en komt de lucht tussen de platen in beweging. Door deze pompwerking en doordat de lucht tussen de platen zich viskeus (stroperig) gedraagt wordt trillingsenergie omgezet in warmte en komt deze dus niet beschikbaar als geluidsenergie.

In het onderzoek zijn rekenmodellen ontwikkeld die de geluiddempende werking van dubbelwandige panelen voorspellen. Eenvoudige simulaties wijzen uit dat met name constructiegeluid goed te reduceren is met behulp van de dempende werking van de luchtlaag. Het geluid, doorgegeven van de ene naar de andere zijde van het paneel en beschreven met het zogenaamde transmissieverlies, wordt daarentegen door de dempende eigenschappen nauwelijks beïnvloed. Een speciale experimentele opstelling is ontworpen en gebouwd om het trillingsgedrag en de geluidsafstraling van dubbelwandige panelen te testen. Met die opstelling kan de dempende werking uitstekend worden gedemonstreerd.
Om optimaal gebruik te maken van de dempende werking moet de luchtlaag tussen de platen van het paneel zo dun mogelijk zijn. Als de luchtlaag dunner is dan enkele millimeters is de werking duidelijk hoorbaar. Verder moeten de beide platen ongelijk zijn, te realiseren door ze een verschillende dikte te geven. In dat geval moet bij voorkeur het dunste paneel door de bron worden aangestoten. In deze gevallen is de pompwerking in de luchtspleet namelijk maximaal en is de geluidsreductie optimaal.
De dubbelwandige panelen kunnen onder andere worden toegepast in de automobielindustrie en in huishoudelijke apparatuur. promotor prof. dr. ir. H. Tijdeman
informatie drs. B. Meijering, tel. (053) 489 43 85 e-mail b.meijering@cent.utwente.nl