Socialistische Partij

Marijnissen verheugd over Iers Nee!


08-06-2001 Ierland verwerpt het Verdrag van Nice en stelt daarmee de EU voor het blok. De SP reageert verheugd op dit nieuws: A nice day!'. Fractievoorzitter Jan Marijnissen: 'Steeds als de bevolking iets gevraagd wordt blijkt die veel kritischer over de Europese ontwikkelingen dan hun regeringen. Eerst de Denen, nu de Ieren en mogelijk later dit jaar de Zweden. In Nice werd al duidelijk dat de regeringen van de lidstaten tegen de grenzen van de federalisering opliepen. Nu blijkt de bevolking, als die daarom gevraagd wordt, al een stap verder te zijn'.

De SP ziet niets in de verdere verschuiving van macht van het nationale parlement naar Brussel zoals die in het Verdrag van Nice wordt vormgegeven. Meer macht voor de Europese Commissie en meer stemmen met gekwalificeerde meerderheden vergroot volgens de SP het toch al aanzienlijke democratische gat. Ook de verdere ontwikkeling van het Euroleger stuit bij de SP op weerstand en heeft ook bij het Ierse Nee een grote rol gespeeld. Onlang kreeg Ierland een officiële reprimande van de Europese Commissie omdat het meer in onderwijs en gezondheidszorg wilde investeren dan goed zou zijn. Die bemoeienis met binnenlandse aangelegenheden schoot veel Ieren in het verkeerde keelsgat. Marijnissen: 'De EU laat haar lidstaten en kandidaat-leden tegen de klippen op liberaliseren en privatiseren. Inmiddels weten mensen heel goed wat daarvan de gevolgen zijn en nemen zij terecht geen genoegen meer met geruststellende woorden over een sociaal en democratisch europa. In Nederland is volgens een NIPO enquête nog maar 13 procent van de bevolking voor verdere overdracht van bevoegdheden aan Brussel.' De SP is pleit al jaren voor een referendum over ingrijpende Europese Verdragen als dat van Nice.

Nu het huidige Verdrag van Nice niet door alle lidstaten kan worden geratificeerd zal de Eurotop in Götenborg volgende week in het teken staan van reddingspogingen. Marijnissen: 'De Ieren zullen zich wel vergist hebben, zal het commentaar zijn. En net als in Denemarken zullen zij nog wel een keer naar de stembus moeten. Maar meer dan een Pyrrusoverwinning zit er voor de Eurofederalisten niet in.'