Hieronder vindt u een aankondiging van een oratie die in de eerste helft van juni 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Vrij 08-06-2001 Oratie hoogleraar-directeur Centrum voor Duitslandstudies

15:45 uur Prof. dr. R.H. Lieshout (Letteren)

Titel rede: Een Duitsland dat zijn plaats weet. Konrad Adenauer,
het Franse plan voor een
Unie van Staten en de opdracht aan de hedendaagse
Duitse Europese Politiek

De noodzaak van Europese eenheid op het gebied van buitenlandse politiek en defensiebeleid is nog even groot als veertig jaar geleden. Nog altijd is Europa niet bij machte in zijn eigen veiligheid te voorzien, nog altijd spreekt Europa niet met één stem, nog altijd is er binnen het Atlantisch bondgenootschap geen sprake van een gelijkwaardige relatie tussen de Verenigde Staten aan de ene kant en Europa aan de andere kant. Gezien deze treurige stand van zaken, is er alle reden dat verdere stappen worden gezet naar een verenigd Europa. Verwijzend naar Konrad Adenauer is Lieshout van mening dat dan iedere stap in die richting goed is. "Supranationaliteit mag geen keurslijf zijn".

"Het heeft weinig zin allerlei supranationale constructies te bedenken als men weet dat landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk daar faliekant tegen zijn. Het allerlaatste dat men volgens Lieshout moet doen als men een Europa een goed hart toedraagt, is een debat gaan voeren over hoe een federaal Europa er over zoveel jaar uit zou moeten zien". Dit is volgens Lieshout het middel om te voorkomen dat er iets gebeurt. "Wat dat aangaat, is het drie-stappen-plan naar een Europese federatie, dat de Duitse minister van buitenlandse zaken, Joschka Fischer, vorig jaar ontvouwde in zijn inmiddels befaamde lezing aan de Humboldt-universiteit, weinig behulpzaam".

In zijn oratie blikt Lieshout terug op de Franse plannen voor een Politieke Unie, die door de Gaulle tijdens een persconferentie in september 1960 bekend werden gemaakt. Deze organisatie zou een strikt intergouvernementeel karakter hebben en gestalte krijgen door middel van regelmatige consultatiegesprekken tussen de deelnemende staten. De Franse ideeën voor een 'Unie van Staten' konden rekenen op sterke steun van de Duitse bondskanselier Konrad Adenauer, voor wie de verzoening met Frankrijk en de noodzaak van de Frans-Duitse samenwerking zwaar wogen. Adenauer was zelfs bereid de Gaulles totale afwijzen van alles wat met Europese integratie te maken had voor lief te nemen, zolang daarmee het streven naar een verenigd Europa gediend was. In de visie van Adenauer kon alleen de Frans-Duitse samenwerking aan de basis staan van een verenigd Europa en zou binnen deze samenwerking Frankrijk de leidende rol moeten spelen.

Na de Duitse hereniging en de val van het Sovjet-imperium zijn de verhoudingen in Europa drastisch gewijzigd en lijkt de Frans-Duitse verzoening voltooid. Volgens Lieshout zou de huidige impasse met betrekking tot een Europese buitenlandse politiek en veiligheidsbeleidbinnen het Europese kunnen worden doorbroken door de vroegere Franse plannen voor een Politieke Unie nieuw leven in te blazen, maar dan nu onder leiding van Duitsland. "Duitsland is nu eenmaal de machtigste mogendheid binnen Europa en als zodanig voelt het zich ook het meest verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen Europa. De bestaande Europese kaders bieden een uitgelezen mogelijkheid om het wantrouwen tegen Duitse initiatieven weg te nemen, maar intergoevernementele constructies en wederzijdse consultaties bieden daartoe natuurlijk ook goede mogelijkheden. Gebaande paden durven te verlaten en leiding te geven aan de Europese eenwording. Dat is de opdracht aan de hedendaagse Duitse Europese politiek".

Prof. dr. R.H. Lieshout (Malden) is benoemd tot hoogleraar-directeur van het Centrum voor Duitslandstudies aan de Faculteit der Letteren van de KU Nijmegen. De heer Lieshout was reeds sinds 1994 als hoogleraar Politicologie verbonden aan de KUN. Hij publiceerde veel over internationale betrekkingen en de West-Europese samenwerking, met speciale aandacht voor het Duitse politieke bestel in zijn Europese context. E-mail: B.Lieshout@let.kun.nl