Consumentenbond

Ook in EU terughaalactie Ford terreinwagens
7 juni 2001

Het Amerikaanse autoconcern Ford roept ook in Europa terreinwagens terug van het type Explorer, om de banden te vervangen.

Het gaat om ongeveer 23.000 wagens in vooral Groot-Britannië en Duitsland, zo heeft het autoconcern gisteren bevestigd. In de VS zouden ondeugdelijke banden van fabrikant Firestone een reeks ongelukken met de auto hebben veroorzaakt, waarbij 174 mensen het leven hebben verloren.

De afgelopen tien jaar zijn in Nederland bijna 700 Explorers verkocht. Eigenaren van dit type moeten kijken of hun auto op Firestone-banden rijdt.

Volgens André Jonker, woordvoerder van Ford Nederland, vervangen de meeste Explorer-rijders hun banden om de twee jaar. Het is dus nog niet precies vast te stellen hoeveel auto's hier met Firestone-banden zijn uitgerust. Bij vragen kunnen Explorer-bezitters contact opnemen met hun dealer, waar ondeugdelijke banden ter plaatse op kosten van Ford kunnen worden verwisseld. In Europa moeten niet alleen Explorers de gang naar de garage maken. Ook een klein aantal van de types Expedition en Ranger wordt teruggeroepen.

De hele operatie neemt enkele weken in beslag, omdat de banden uit de VS moeten komen. Nederlandse bezitters van een Ford-terreinwagen krijgen volgens Jonker nog bericht van hun eigen dealer om voor controle langs te komen.

Het Ford-concern meent, na uitvoerige tests met de Explorer, dat het loopvlak van de Firestone-banden spontaan los kan laten. De autofabrikant heeft vorig jaar 6,5 miljoen banden teruggehaald. Onlangs kondigde Ford aan er nog eens 13 miljoen te zullen omwisselen.