do 07-06-01 KENNISMANAGEMENT VAN INNOVATIEPROCESSEN IN DE LEVENSMIDDELENPRODUCTIE
tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Inauguratie prof.dr.ir. P. Folstar (bijzonder hoogleraar
kennismanagement van innovatieprocessen in de levensmiddelenproductie)
titel Terug naar de basis - naar een beter begrip van een veilige en duurzame
voedselvoorziening
informatie: Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003
De wetenschappelijke kennis van de samenstelling van voedsel, van de bereidings- en
bewaarmethoden en van de bijdrage van het voedsel aan de gezondheid is de laatste
decennia in hoog tempo toegenomen. Daardoor is in het ontwikkelde deel van de wereld
een assortiment aan producten ter beschikking gekomen dat in omvang en kwaliteit zijn
weerga niet kent. Nieuwe producten en verbeteringen van bestaande producten sluiten
aan bij de behoeften van steeds veeleisender consumenten. De
voedingsmiddelenindustrie ziet in deze ontwikkeling veelbelovende mogelijkheden voor
de toekomst van de bedrijfstak. Tegelijkertijd lijkt er bij de consument een
toenemende zorg en een gebrek aan vertrouwen te bestaan met betrekking tot de
kwaliteit en veiligheid van het voedsel. Voedselvoorziening heeft ook een belangrijk
internationaal perspectief. Daarbij staat de groeiende wereldbevolking en de noodzaak
van duurzame voedselvoorziening voor allen centraal. In zijn oratie gaat prof.dr.ir.
Peter Folstar, lid van de Raad van Bestuur van TNO, terug naar de basis. Naar de
noodzaak tot verdieping van kennis en inzicht over de gehele keten, die direct
gerelateerd is aan de integrale beheersing van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.