Het Noordbrabants Museum presenteert:
Het dynamische landschap van Brabant
Een lezing op donderdag 7 juni 2001 door dr. Karel Leenders
Nog tot en met 10 juni a.s. is in het Noordbrabants Museum de tentoonstelling Panorama op de Wereld te zien. Deze expositie, die tot op heden reeds 20.000 bezoekers trok, toont aan de hand van honderd kunstwerken de ontwikkeling van de Zuid-Nederlandse landschapschilderkunst tussen 1520 en 1675. In deze breed opgezette presentatie is vooral duidelijk te zien hoe het landschap door de tijden heen op verschillende manieren werd weergeven. Waar Jeroen Bosch bijvoorbeeld fantasievolle landschappen weergeeft, zijn de landschappen van Peter Paul Rubens bijna realistisch. Het landschap in de directe omgeving van een kunstenaar speelt vanaf 1600 meer en meer een prikkelende en inspirerende rol om tot nieuwe 'realistische' landschappen te komen. Op donderdag 7 juni om 14.00 uur gaat de internationaal bekende historisch geograaf dr. Karel Leenders tijdens een lezing met lichtbeelden dieper in op de dynamiek van het Brabantse landschap en op de relatie tussen het werkelijke en het geschilderde landschap.
De heer Leenders gaat tijdens zijn inleiding onder andere in op het gegeven dat er feitelijk geen sprake is van een algemeen Brabants landschap dat zich langs één lijn ontwikkelde. Veeleer is er sprake van een 'kolkend geheel' waarbij het landschap door een veelvoud aan factoren is gevormd. Men moet daarbij denken aan de 'fysieke werkelijkheid' van grond, water, begroeiing, reliëf en luchten in combinatie met het gebruik door de mens. Het zijn in het bijzonder veelal anonieme boeren geweest die het grootste deel van Brabantse land (planmatig) hebben gevormd.
Het werkelijke Brabantse landschap, dat zich in de loop der eeuwen steeds op andere manieren aan de waarnemer heeft getoond, was niet zomaar een traditioneel decor, net zo min als het geschilderde. De geschilderde (Brabantse) landschappen sloten aan bij de culturele interesse van de sociaal-economische bovenlaag van de bevolking en toonden rijkdom. Het waren schilders, etsers en tekenaars - géén boeren - die aan dát landschap vorm gaven.
De lezing vindt plaats in de Statenzaal van het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41 te 's-Hertogenbosch en vangt aan om 14.00 uur. In de pauze wordt koffie/thee geschonken. Na afloop van de lezing, waarbij ook gelegenheid is voor het stellen van vragen, kunnen de deelnemers op eigen gelegenheid de geschilderde landschappen op de expositie Panorama op de Wereld bekijken. Kosten voor deelname aan deze lezing (inclusief entree, koffie/thee) bedraagt fl 15.- Vrienden van het Noordbrabants Museum betalen fl 7,50 Op deze prijzen zijn geen andere kortingsregelingen van toepassing.
U kunt zich aanmelden bij het secretariaat van het Noordbrabants Museum, Marieke Geurtsen, tel. 073- 6877 804 of info@noordbrabantsmuseum.nl Plaatsing geschiedt op volgorde van aanmelding.
Dit bericht werd u toegezonden door:
Lucie Kuijpers
Noordbrabants Museum
Postbus 1004
5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073-6877808
fax. 073-6877899