NIBUD Persbericht

P E R S B E R I C H T

7 juni 2001

Richtlijnen voor kostgeld voor thuiswonende studenten

De nieuwe uitvoering van de brochure GeldWijzer Studenten van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het NIBUD, is uitgebracht. Ouders en hun (aankomend) studerende kinderen vinden in deze brochure actuele cijfers en regels over o.a. de studiefinanciering, studiekosten, ouderbijdragen en bijbaantjes. In praktijk blijkt dat studenten en hun ouders het moeilijk vinden goede afspraken te maken over de financiële kant van studeren. Dit geldt natuurlijk voor studenten die van hun ouders een aanvulling nodig hebben maar ook voor thuiswonende studenten die in staat zijn om kostgeld te betalen aan hun ouders. De GeldWijzer Studenten geeft praktische richtlijnen om tot goede afspraken te komen.

Hoeveel kostgeld

De discussie tussen studenten en hun ouders gaat vaak over de hoogte van de ouderbijdrage. Sommige thuiswonende studenten zouden echter hun ouders een bijdrage kunnen leveren voor de kosten die zij maken. Ook hier staat de GeldWijzer Studenten bij stil. Het bedrag dat betaalt kan worden aan de ouders hangt af van het totale budget dat een student te besteden heeft en de lasten die hij of zij hiervan zelf moet betalen. Om een reëel kostgeldbedrag vast te kunnen stellen moet er daarom eerst een goed overzicht zijn van inkomsten en uitgaven. Alle in aanmerking komende posten worden in de brochure stapsgewijs besproken en aan de hand van voorbeeldsituaties worden richtbedragen gegeven. Natuurlijk is het maken van een financieel overzicht ook nuttig voor uitwonende studenten.

Hoogte van de studietoelage

Jaarlijks worden de bedragen voor de basisbeurs en de aanvullende beurs aangepast. Heeft een student recht op deze twee toelagen, dan nog is het totale bedrag vaak onvoldoende om rond te komen. Het studentenbudget kan worden aangevuld door een bijdrage van de ouders of een studielening. Ouders die het budget van hun studerend kind willen aanvullen, vinden hiervoor richtbedragen en tips hoe ze samen afspraken kunnen maken over de kostenverdeling. De student kan ook met een bijbaantje zijn inkomsten vergroten. De GeldWijzer Studenten geeft hier ook uitgebreide informatie over.

Studeren en samenwonen
Als een student tijdens zijn of haar studietijd gaat samenwonen, ziet de financiële situatie er vaak heel anders uit. De GeldWijzer Studenten geeft handige tips en adviezen over hoe er onderling goede financiële afspraken kunnen worden gemaakt, bijvoorbeeld over de kostenverdeling.

Prijs en bestelwijze
De GeldWijzer Studenten kost 17,55. Het boekje is te bestellen door dit bedrag over te maken op Postgiro 368700 ten name van het NIBUD in Utrecht. Vermeld het bestelnummer C23. Er worden geen verzendkosten in rekening gebracht. Meer informatie over deze en andere uitgaven van het NIBUD is te vinden op internetadres: www.nibud.nl.