Centrum voor Arbeidsverhoudingen

ABVAKABO FNV / CFO

CAO-akkoord Ziekenhuizen 7 juni

Op 7 juni rond het middaguur hebben de bonden en de werkgevers (NVZ) een onderhandelaarsakkoord bereikt voor de nieuwe CAO-ziekenhuizen. Nu er een akkoord op tafel ligt, worden de acties opgeschort. Volgens de bonden is de halsstarrige opstelling van de werkgevers (NVZ) de reden geweest dat het akkoord zo lang op zich heeft laten wachten. Het CAO-resultaat is tot stand gekomen nadat er een maand lang actie is gevoerd door het personeel in de ziekenhuizen. In die periode zijn er meer dan 300 acties geweest: zondagsdiensten, stakingen en werkonderbrekingen op allerlei afdelingen. Nieuwe acties waren voor de komende weken al op grote schaal in voorbereiding. In deze periode zijn er ook CAO-akkoorden bereikt voor de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

De bonden ABVAKABO FNV, CFO CNV en FHZ zijn tevreden over het bereikte onderhandelaarsakkoord. Volgens de bonden kan het akkoord een bijdrage leveren aan het aantrekkelijker maken van het werken in de ziekenhuizen. De CAO geldt voor 170.000 werknemers in de ziekenhuizen. De bonden leggen het akkoord op korte termijn met een positief advies voor aan hun leden.
De belangrijkste afspraken


- De CAO geldt voor 16 maanden: van 1 maart 2001 tot 1 juli 2002.
- De salarissen stijgen structureel op 1 juni 2001 met 4 procent en op
1 januari 2002 met 1 procent.
Daarnaast wordt in december 2001 een eenmalige uitkering van 0,6 procent verstrekt en in mei 2002 een eenmalige uitkering van 0,4 procent.

- De eindejaarsuitkering wordt stapsgewijs omgezet in een 13e maand. In 2001 stijgt de eindejaarsuitkering van 1 tot 3,4 procent. Ook hier gaat het om een structurele verhoging, die elk jaar wordt uitgekeerd.
- De verplichte, collectieve arbeidsduurverlenging tot 38 uur per week is van tafel. De normwerkweek blijft 36 uur. Wel is afgesproken dat werknemers vrijwillig, op individuele basis kunnen kiezen om tijdelijk meer (tot 40 uur per week) of minder te werken. Hierover worden vooraf duidelijke afspraken gemaakt. Extra gewerkte uren worden uiteraard gewoon uitbetaald.

- De positie van leerlingen wordt met ingang van 1 augustus 2001 fors verbeterd.
Studenten die beroepsopleidende leerweg (BOL) volgen, ontvangen een stagevergoeding van 550 gulden per maand, inclusief reiskostenvergoeding.
Leerlingen die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen, krijgen in de beroepsvoorbereidende periode het minimum jeugdloon (nu krijgen ze 764 gulden). Voor de periode daarna geldt dat lestijd werktijd wordt. Dat wordt uitbetaald. Gemiddeld stijgt het salaris van de BBL-leerlingen hiermee met 7 tot 12,5 procent.
De HBO-V studenten krijgen gedurende hun laatste praktijkperiode hetzelfde salaris als de BBLers.
Ook over de kwaliteit van stageplaatsen voor leerlingen zijn afspraken gemaakt.

- Arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim en reïntegratie In 2001 komt er een werkbelevingsonderzoek onder alle werknemers in de ziekenhuizen. Daarmee kan een beter sociaal beleid in de instellingen worden ontwikkeld. Dit onderzoek wordt iedere twee jaar herhaald. Daarnaast komt er in zes ziekenhuizen een onderzoek naar de werklastbeheersing. Dit moet leiden tot een uniforme methodiek voor alle ziekenhuizen om fysieke en psychische belasting terug te dringen. Verder zijn er afspraken gemaakt die moeten leiden tot een beter beleid in de instellingen op het gebied van ziekteverzuim en reïntegratie.
- Kinderopvang: er komt een paritair samengesteld kinderopvangfonds. Hiervoor komt in 2001 vijf miljoen en in 2002 vijftien miljoen structureel beschikbaar. Begin 2003 wordt door partijen bezien of dit bedrag kan worden opgehoogd tot 25 miljoen structureel.
- Leeftijdsgericht personeelsbeleid: de 55-plusregeling is er op gericht oudere werknemers te ontlasten en hen langer te kunnen laten participeren binnen het ziekenhuis. Deze regeling gaat nu ook voor deeltijders gelden. Dit is een punt waar de bonden zich al jaren sterk voor hebben gemaakt.

- De wachtjaren in de schalen 5 tot en met 30 zijn vervallen. Dit betekent dat de werknemers in de lagere loonschalen eerder hun maximum salaris bereiken.

- Employability De instelling stelt jaarlijks in overleg met de ondernemingsraad een scholingsplan en het daarbij behorende budget vast. Met elke werknemer wordt in het jaargesprek een individuele vertaling gemaakt van dit scholingsplan, waarbij ook het het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) wordt besproken. Verder krijgt iedere werknemer eens in de vijf jaar recht op een individueel loopbaanadvies en jaarlijks een gesprek over de loopbaanontwikkeling.

- Er komt een meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden. Werknemers kunnen sparen voor een hoger pensioen, om eerder met pensioen te gaan, voor kinderopvang, scholing of een tijdlang extra verlof. Daarvoor kunnen verschillende bronnen worden ingezet, waaronder de eindejaarsuitkering, bijzondere beloningen, bovenwettelijke vakantiedagen, meer gewerkte uren of de ORT. Door deze regeling kunnen werknemers hun arbeidsvoorwaarden beter afstemmen op hun eigen individuele wensen (voor nu of later). Dit systeem moet uiterlijk 1 juni 2002 in de ziekenhuizen ingevoerd worden.

- Studies Er komt nog dit jaar een studie naar de meest optimale schaalstructuur in relatie tot aanloopschalen, functionele schalen en uitloopmogelijkheden.
Ook wordt binnen één jaar een studie gestart naar beroeps-, opleidings- en functiedifferentiatie. Deze onderzoeken moeten leiden tot een beter loopbaanperspectief voor werknemers en moet de aantrekkelijkheid van het beroep vergroten.

- De werkgever is verplicht jaarlijks een gesprek te voeren met de werknemer. In dit gesprek komen zaken aan de orde als loopbaanontwikkeling, individuele arbo-afspraken en de werktijdenregeling. Dit biedt werknemers meer zeggenschap over werktijden.

- Verder zijn er nog afspraken gemaakt over, vervoersplannen, IZZ-ziektekosten, internationale solidariteit, uitbetaling van bovenwettelijke vakantiedagen, verlengd ouderschapsverlof, het voorschrijven van verplichte kleding, het instellen van een werknemersklachtencommissie en exitgesprekken.

Beoordeling
De bonden vinden dat er een goed onderhandelaarsakkoord op tafel ligt. In 16 maanden worden de lonen flink verhoogd: 4 procent marktconform, met de gevraagde structurele plus van 2,4 procent daar bovenop in 2001. Verder in 2001 een eenmalige uitkering van 0,6 procent. Per 1 januari 2002 een structurele loonsverhoging van 1 procent en per 1 mei een eenmalige uitkering van 0,4 procent. De gewraakte 38 uur is naar de prullenbak verwezen. De positie van leerlingen is fors verbeterd en op het gebied van de arbeidsomstandigheden zijn goede resultaten bereikt. Ook op andere punten zijn goede resultaten behaald. Dit alles kan er toe bijdragen dat het aantrekkelijker wordt om te werken in de ziekenhuizen. Aantrekkelijk voor het huidige personeel, maar ook voor nieuw personeel.
Dit akkoord is het resultaat van langdurig onderhandelen, maar vooral ook van de druk die de leden van de bonden hebben ontwikkeld door op grote schaal actie te voeren. Het is de bonden steeds te doen geweest om een goede CAO en niet om acties. De bonden zijn daarom tevreden dat met dit onderhandelaarsakkoord de acties opgeschort kunnen worden. De bonden leggen het akkoord binnenkort met een positief advies voor aan hun leden.