Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nederland en Nedersaksen gaan meer samenwerken bij politie en rampenbestrijding

Een persbericht bij het onderwerp BZK en de bilaterale internationale samenwerking
7 juni 2001
Nederland en de Duitse deelstaat Nedersaksen gaan voorstellen ontwikkelen waarbij de politiekorpsen de bevoegdheid krijgen over de grens op te treden in gevallen waarin ogenblikkelijk ingrijpen noodzakelijk is. Ook moet grensoverschrijdende bijstandsverlening mogelijk zijn, als politie uit het andere land sneller ter plaatse kan zijn dan de politie uit het eigen land. Verder worden afspraken gemaakt over het gezamenlijk optrekken van Nederlandse en Duitse politie. Daarnaast komen er nadere afspraken over grensoverschrijdende informatie-uitwisseling en gemeenschappelijke oefeningen. Het uitwisselen van agenten (zonder wapen en bevoegdheden) wordt voortgezet, zoals nu al gebeurt tijdens het watersportseizoen in Fryslân en bij grote evenementen als de TT in Assen, de wereldtentoonstelling EXPO 2000 en verschillende grote markten.
Dit staat in de gemeenschappelijke verklaring die vandaag is ondertekend door minister H. Bartling, minister van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen, en de Nederlandse bewindslieden minister K.G. de Vries en staatssecretaris G.M. de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Met de verklaring drukken de bewindslieden hun wens uit de succesvolle grensoverschrijdende samenwerking tussen beide landen nog verder te versterken. Nederland dringt erop aan dat decentrale overheden aan de grens meer bevoegdheden krijgen op het terrein van de
grensoverschrijdende samenwerking. Daarvoor is het nodig dat het verdrag met Duitsland over grensoverschrijdende samenwerking van decentrale overheden, het zogenaamde Anholt-verdrag, wordt aangepast. Dit geeft ook meer mogelijkheden bij het ontwikkelen van grensoverschrijdende bedrijventerreinen, zoals dat tussen Coevorden en Emlichheim.
Rampenbestrijding en radiocommunicatie
Naast afspraken over het intensiveren van de politiesamenwerking zijn afspraken gemaakt op het terrein van de rampenbestrijding, en vooral over het voorkómen van rampen.
Beide landen zullen stimuleren dat er grensoverschrijdende rampenplannen worden ontwikkeld. Daarbij moet er aan beide zijden van de grens inzicht zijn in de risicovolle bedrijven, die in geval van een ramp gevaar kunnen opleveren voor het buurland. Bestaande belemmeringen in de verschillende bevoegdheden van hulpverleningsdiensten zullen zoveel mogelijk worden weggenomen. Zo zullen er afspraken worden gemaakt over het gebruik van de verschillende sirenes en zwaailichten in beide landen, en over de bevoegdheden van het medisch personeel op ziekenauto's. Verder is het de bedoeling dat er een grensoverschrijdende multidisciplinaire rampenbestrijdingsoefening wordt gehouden in het gebied van Groningen/Drenthe en het Regierungsbezirk Weser-Ems.
In Nederland zal eind 2003 een nieuw, digitaal systeem zijn ingevoerd voor mobiele radiocommunicatie (mobilofoons, portofoons etc.) voor brandweer, politie en ambulancediensten. Dat systeem is gebaseerd op een Europese standaard, de zogenoemde Tetra-standaard. Nederland dringt er bij Duitsland op aan te kiezen voor een vergelijkbaar systeem, zodat tijdens rampen grensoverschrijdende communicatie tussen hulpverleners goed mogelijk is. België heeft al gekozen voor een communicatiesysteem gebaseerd op de Tetra-standaard.

Relevante links:
Politie: inleiding
Brandweer en rampenbestrijding: inleiding
Project C2000: inleiding