Centre for New Food Processing
Voedselverwerkingsonderzoek Wageningen UR gebundeld in eerste
expertisecentrum
Op 15 mei ondertekenen departement Agrotechnologie en
Voedingswetenschappen (A&V) van Wageningen Universiteit en ATO een
overeenkomst dat de basis vormt voor het eerste expertisecentrum van
Wageningen UR: Centre for New Food Processing. Dit expertisecentrum
moet het loket gaan vormen voor alle onderzoeksvragen op het gebied
van voedselverwerking.
Toegevoegde waarde
Door de bundeling van krachten biedt het Centre for New Food
Processing projectpartners een grote toegevoegde waarde. Uitstekende
faciliteiten en uitgebreide kennis op het gebied van
verwerkingstechnologieën en op het gebied van ingrediënten en textuur
worden in het centrum geïntegreerd. Problemen kunnen daardoor
integraal benaderd worden. Bovendien wordt fundamenteel en toegepast
onderzoek onderzoek in één centrum ondergebracht. Op deze manier
versterken beide typen onderzoek elkaar. Omdat ATO en A&V onder
verschillende juridische omstandigheden werken, kunnen projectpartners
ook onder verschillende juridische voorwaarden onderzoek bij het
expertisecentrum uitzetten.
Invulling samenwerking
ATO en A&V gaan zowel op wetenschappelijk gebied als op personeel
gebied samenwerken. Een eerste aanzet daartoe is al in januari
gegeven. Sinds die tijd is een tweetal ATO-medewerkers als (deeltijd)
Universitair Docent gestationeerd aan de universiteit. Daarnaast trekt
men gezamenlijk AIO's aan. Op het gebied van onderwijs biedt het
expertisecentrum studenten de mogelijkheid om mee te draaien in
toegepast onderzoek.
Onderzoeksactiviteiten
Milde conserveringstechnologieën zoals hoge drukconservering en
conservering met behulp van elektrische pulsen en het vormgeven aan de
textuur van voedingsmiddelen zijn belangrijke thema's waar het Centre
for New Food Processing zich op richt. Modellering van
verwerkingsprocessen is een ander belangrijk speerpunt. Daarnaast is
er uitgebreid aandacht voor extrusieprocessen en microtechnologieën.
Eerste expertisecentrum
Met de vorming van het Centre for New Food Processing is het eerste
expertisecentrum van Wageningen UR een feit. Het expertisecentrum past
ook goed in de oprichting van de kenniseenheid Agrotechnologie en
Voeding. Binnen specifieke projecten wordt ook samengewerkt met de
Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Utrecht en de
Universiteit van Twenthe.
Plaatsingsdatum: 15 mei 2001