Rijksuniversiteit Groningen

07 Jun 2001

Nummer 81 7 juni 2001

Promovendus oneens met Gezondheidsraad:

'Verrijking van voeding met foliumzuur moet worden toegestaan'

Hoger opgeleiden
Vijftig procent beschermend effect
Daling aangeboren hartafwijkingen
Langer gebruik aanbevolen
Curriculum vitae
Noot voor de pers

Foliumzuur vergroot de kansen om een gezond kind te krijgen, zo blijkt eens te meer uit het onderzoek van drs. Hermien de Walle. Zij constateert dat door een overheidscampagne het gebruik van foliumzuur door vrouwen met een kinderwens de laatste jaren is toegenomen. "Maar," zegt de promovendus, "Die stijging is vooral te zien onder hoger opgeleide vrouwen. Voor gelijke kansen voor elke vrouw zou de verrijking van voedingsmiddelen met foliumzuur moeten worden toegestaan. Ik ben het dan ook niet eens met het behoudende voorstel van de Gezondheidsraad die maar voor een zeer beperkt aantal voedingsproducten de toevoeging van foliumzuur wil toelaten." De Walle promoveert op 18 juni 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Foliumzuur kan ernstige aangeboren afwijkingen aan het zenuwstelsel voorkomen, zoals een open ruggetje of een open hoofdje. Foliumzuur (vitamine B11) zit van nature in veel voeding, met name in groene groente. Maar in het begin van de zwangerschap is de foliumzuurbehoefte groter. Zwangere vrouwen met een normaal eetpatroon krijgen dan niet voldoende binnen. In tegenstelling tot veel andere Europese landen en de VS, is het in Nederland nog bij wet verboden om voeding te verrijken met foliumzuur, waardoor vrouwen op tabletten zijn aangewezen.

Hoger opgeleiden

Het gebruik van foliumzuurtabletten is na de publiekscampagne, die in het najaar van 1995 werd gehouden, omhoog gegaan van 5 naar 21 procent, stelt De Walle vast. Uit haar vervolgonderzoek in Noord Nederland blijkt dat het gebruik in die regio inmiddels is gestabiliseerd op 36 procent. Maar terwijl de landelijke campagne speciaal gericht was op vrouwen met een lage sociaal-economische positie, blijken in 2000 de sociaal economische verschillen juist groter geworden te zijn: in 2000 gebruikte 26 procent van de vrouwen met een lage opleiding foliumzuur, tegenover 47 procent van de hoger opgeleiden. De Walle: "Om alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd te bereiken, is het toevoegen van foliumzuur aan de voeding de beste oplossing. Maar wel in combinatie met een structurele campagne om het gebruik blijvend onder de aandacht te brengen. Want dat zelfs van de hoger opgeleiden met een kinderwens minder dan 50 procent foliumzuur gebruikt, is een onverwacht lage uitslag."

Vijftig procent beschermend effect

Het gebruik van foliumzuur van vier weken voor, tot acht weken na de bevruchting kan de helft van het aantal ernstige afwijkingen aan het zenuwstelsel (neuraalbuisdefecten) voorkomen. Daarnaast stelt De Walle vast dat foliumzuur zeer waarschijnlijk ook een beschermend effect heeft op het voorkomen van andere aangeboren afwijkingen zoals hartafwijkingen en afwijkingen aan de urinewegen.

Daling aangeboren hartafwijkingen

Vijf jaar na de campagne onderzocht de promovendus of er inderdaad een statistisch significante daling te zien is van het aantal neuraalbuisdefecten. Daarvoor maakte zij gebruik van de gegevens uit de Noord-Nederlandse EUROCAT registratie (ondergebracht bij de RUG) waar kinderen met aangeboren afwijkingen worden geregistreerd. "De daling van het aantal neuraalbuisdefecten is met deze gegevens moeilijk aan te tonen. Dat heeft een aantal redenen. Als we uitgaan van een beschermend effect van foliumzuur van 50% en van een percentage van 36% van de vrouwen die foliumzuur slikken dan is de reductie van het aantal neuraalbuisdefecten helaas nog niet zo heel groot".

Langer gebruik aanbevolen

Wanneer verrijking verboden blijft, moet structureel en intensief goede foliumzuur- informatie gegeven worden aan vrouwen in de vruchtbare leeftijd, vindt De Walle. Ook moet het juiste tijdstip om met foliumzuur te beginnen meer benadrukt worden: het is belangrijk om foliumzuur te slikken van vier weken voor de bevruchting tot acht weken erna. Veel vrouwen blijken te laat met inname te beginnen. De Walle: "Ik zou echter willen aanbevelen om zeker de eerste drie maanden van de zwangerschap foliumzuur te blijven gebruiken. Want van het beschermend effect op andere afwijkingen die gevoelig zijn voor foliumzuur kan immers de gevoelige embryonale periode later liggen."

Curriculum vitae

Hermien E.K. de Walle (Zwolle, 1959) studeerde sociologie aan de RUG. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de disciplinegroep Medische Genetica, waar zij ook na haar promotie blijft werken. Het onderzoek is gefinancierd door het ministerie van VWS. De Walle promoveert tot doctor in de medische wetenschappen bij prof.dr. C.H.C.M. Buys en prof.dr. L.T.W. de Jong-Van den Berg. De titel van haar proefschrift luidt Awareness and use of folic acid in the Netherlands; from science to practice, ISBN 90-367-1429.

Noot voor de pers