Rijksuniversiteit Groningen

07 Jun 2001

Nummer 80

6 juni 2001

Wellicht voor Orientatie bij bouw broedcellen

Wespennest bevat kristallen ilmeniet

Wespennest bevat kristallen ilmeniet
Ilmeniet
Soort kompas
Nederlandse wespensoorten
Noot voor de pers

De broedcellen van de wespensoort Vespa orientalis bevatten elk een klein kristalletje, dat naar beneden uitsteekt vanuit het midden van het dakje van de cel. Het kristal is qua samenstelling gelijk aan het magnetisch mineraal ilmeniet. De Groningse onderzoekers ing. Ietse Stokroos en dr. Han van der Want publiceren deze ontdekking samen met twee collega's van de universiteit van Tel Aviv deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Ze vermoeden dat de kristalletjes dienen als referentiestructuur bij de bouw van het wespennest. Alle broedcellen in een nest zijn gelijk van vorm, in parallelle platen gerangschikt en hebben een zelfde richting ten opzichte van het zwaartekrachtveld.

Stokroos en Van der Want verrichten elektronenmicroscopisch onderzoek van zintuiglijke organen. Ze keken naar nesten van wespen, die eerder waren gebruikt in een onderzoek van Eyal Rosenzweig naar de navigatie van de Vesta orientalis oftewel oriëntaalse hoornaar, een wespensoort die in Israël voorkomt. Rosenzweig promoveerde in januari 2000 op dit onderzoek.

Ilmeniet

Het kristal dat de onderzoekers in de nesten ontdekten, zit met wespenspeeksel vast geplakt aan het koepelvormige dakje van elke zeshoekige broedcel. Het is ongeveer 0,1 millimeter groot en bevat 25-35 procent titanium, 15-25 procent ijzer, 34-38 procent zuurstof en 12-18 procent koolstof. Wat de eerste drie elementen betreft komt deze samenstelling overeen met die van ilmeniet kristallen (FeTiO3, ook wel bekend als titanium erts). Het koolstof is waarschijnlijk afkomstig van het speeksel.

Soort kompas

Bij de bouw van het nest spaart de wesp een uitholling uit in het koepeltje, waar hij het kristal in vastmaakt. De uitholling wordt gevuld met speeksel dat snel uithardt tot een flexibel polymeer. Als het dak van de cel van positie verandert, beweegt het kristal als gevolg van de zwaartekracht. Van der Want weet niet zeker wat de functie van het kristal is, maar hij vermoedt dat de wespen of een zintuig hebben dat gevoelig is voor magnetisme of in staat zijn infrarood waar te nemen. In het pikdonkere nest zouden ze de kristallen zo kunnen zien. "Het kristal zou als een soort kompas kunnen werken of, omdat de kristallen bij de bouw van de cellen een heel netwerk vormen, als de waterpas van een landmeter", zegt hij.

Nederlandse wespensoorten

Ilmeniet is een mineraal dat veel in woestijnzand zit, maar ook in onze streken voorkomt. De wespen zouden het kunnen verzamelen in hun omgeving, maar het is ook mogelijk dat ze het zelf produceren. Zowel titanium als ijzer zijn aangetoond in het lichaam van de wesp. Titaniumoxide wordt ook veel in verf gebruikt. Het reflecteert infrarood en wordt daarom in sterrenwachten toegepast om het zicht te verbeteren. Van der Want wijst erop dat het waarnemen van magnetisme niet volledig ongewoon is in de dierenwereld. Ook postduiven kunnen zich oriënteren op het aardmagnetisch veld. Als volgende stap willen de onderzoekers gaan kijken of het kristal ook in de nesten van Nederlandse wespensoorten voorkomt.

Noot voor de pers


* Meer informatie: dr. J.J.L. van der Want, tel. (050) 363 25 02 of ( 050) 363 25 01, e-mail: j.j.l.van.der.want@med.rug.nl (werk) of ing. I. Stokroos, (050) 363 25 35, e-mail: i.stokroos@med.rug.nl
* Enkele foto's van de broedcellen en het kristal zijn verkrijgbaar bij de onderzoekers.

* Volledige titel: Keystone-like crystals in cells of hornet combs, I. Stokroos. L. Litinesky, J.J.L. van der Want, J.S. Ishay, Nature, 7 juni 2001.

* Voor het onderzoek van Rosenzweig zie:
www.rug.nl/cis/journ/index.htm, Persinformatie 28 december 1999, De navigatie van een wesp ontleed.