Gemeente Almere

6000 Nieuwe banen op nieuw bedrijvenpark Stichtse brug (7 juni 2001)

UITEENLOPENDE BEDRIJFSVORMEN MOGELIJK

Het college van burgemeester en wethouders heeft het groene licht gegeven voor het ontwikkelingsplan voor het nieuwe bedrijvenpark Stichtse Brug. Het bedrijvenpark komt zoals de naam al doet vermoeden, direct aan de afslag Waterlandseweg van de Stichtse Brug die één van de toegangspoorten van Flevoland is. Het bedrijvenpark kan geschaard worden onder de categorie hoogwaardig; bijzondere aandacht wordt geschonken aan de omgeving en de ruimtelijke ontwikkeling. Op basis van het ontwikkelingsplan wordt komend jaar het bestemmingsplan gemaakt. Volgens planning kan over ca. een jaar gestart worden met de aanleg.

Het plangebied Stichtse Brug wordt begrensd door de Waterlandseweg en de Hoge Vaart in het noorden, het Cirkelbos in het westen, de Stichtse Brug en A27 in het oosten en de Gooimeerdijk aan de zuidzijde. Het beslaat een oppervlakte van circa 215 ha. Belangrijke ambitie voor Stichtse Brug is dat enerzijds ruimte wordt geboden aan uiteenlopende bedrijfsvormen zoals
logistieke bedrijven, licht-industriële en hoogwaardige bedrijven in bijv. de onderzoeks- of ontwikkelingssector. Anderzijds wordt een hoge mate van representativiteit nagestreefd door een hoogwaardige inrichting met o.a. straatmeubilair en beplanting, geen hekwerken rondom de bedrijven en hoogwaardige architectuurvan de gebouwen.

Gevarieerd bedrijventerrein

In het plan is ongeveer 135 ha. terrein beschikbaar voor bedrijvigheid. Het logistieke deel (47,5 ha) is gesitueerd in het noordelijk deel van Stichtse Brug. Het betreft bedrijven waar de nadruk ligt op overslag, opslag en transport. Het oostelijk deel van het bedrijventerrein is gericht op licht-industriële en gemengde bedrijvigheid. Het gaat hier om bedrijven die goederen be- of verwerken. Het zuidwestelijk deel is gericht op hoogwaardige bedrijvigheid (circa 29 ha.). Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven met hoge toegevoegde waarde en/of werkzaam op het gebied van Research & Development. Hoogwaardigheid heeft daarmee niet alleen betrekking op de ruimtelijke kwaliteit, maar ook op het kennisniveau van de activiteiten. Daarnaast is centraal in het gebied ca. 4,7 ha opgenomen voor faciliterende voorzieningen. Hier kunnen ook gemengde en industriële bedrijven worden gevestigd.

Meer werkgelegenheid

Bedrijvenpark Stichtse Brug levert een belangrijk bijdrage aan het gemeentelijk beleid dat er op is gericht jaarlijks minimaal 4000 nieuwe arbeidsplaatsen te genereren. Voor de diverse bedrijfscategorieën zal een minimaal aantal arbeidsplaatsen per hectare worden gehanteerd. Gemiddeld komt dit uit op 50 arbeidsplaatsen per ha. Daarmee wordt de beschikbare ruimte zo efficient mogelijk benut. Op Stichtse Brug zullen uiteindelijk in totaal minimaal 6000 arbeidsplaatsen worden gecreëerd.

Facility point

In het plan is een plek gereserveerd voor een facility point waar diensten zullen worden aangeboden voor zowel bedrijven als op het terrein werkzaam personeel. Gedacht wordt aan een servicecentrum met beperkte detailhandel, vergaderaccommodatie, postagentschap, copyshop, kinderopvang en een overnachtingsmogelijkheid.

Duurzame ontwikkelingen

Bedrijvenpark Stichtse Brug wordt duurzaam ontwikkeld. Dat betekent dat veel aandacht wordt besteed aan onder meer: vervoersmanagement, afvalinzameling, intensief ruimtegebruik en duurzaam gebruik van water en energie. De mogelijkheid tot het toepassen van windenergie (groene energie) wordt nader onderzocht. Er is echter geen plaats voor windmolens.

Archeologie

Momenteel wordt in opdracht van de gemeente Almere onderzocht of er in de bodem van het bedrijvenpark archeologische overblijfselen zijn en in welke staat deze verkeren. De waardebepaling hiervan geeft aan of de archeologische vondsten behouden moeten blijven. Inmiddels heeft voor de eerste fase een verkennend bodemonderzoek plaatsgehad. Op een drietal plaatsen moet nader onderzoek naar de archeologische waarde worden gedaan. Voor het overige deel van Stichtse Brug gaat nog een verkennend bodemonderzoek plaatsvinden.

Fasering en Realisering

De realisering van het plangebied is onderverdeeld in drie fasen. De eerste fase betreft het gebied tussen Waterlandseweg en de huidige Lijsterweg. De ontwikkeling na de eerste fase zal in westelijke richting naar het Cirkelbos worden voorgezet. Alle inspanningen zijn er op gericht begin 2002 met de aanleg van het terrein te starten. De start van de bouw is gepland voor begin 2003.

Stad Almere
Leven en wonen
Ondernemen in Almere
Bestuur in Almere