Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten

Een huwelijk ... door de lens van de fotografen

Zeuren fotografen nou of waren de faciliteiten echt zo slecht. En dan die veiligheidsmaatregelen. Was het echt zo extreem bij het huwelijk van prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst? Een korte impressie.

Peter de Jong, Associated Press - "We hebben als internationaal persbureau best aardig kunnen werken. De RVD is ons redelijk tegemoet gekomen in onze wensen. Natuurlijk zou het fijn zijn als we wat vrijer zouden kunnen werken. In vergelijking met het buitenland zijn de procedures redelijk schappelijk. Logisch dat er bij dit soort gelegenheden strenge veiligheidscontrole is. De maatregelen bij het huwelijk van prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst waren echt niet extreem."

Een politiehond zoekt naar explosieven in fototassen. een van de veiligheidsmaatregelen bij het huwelijk van Constatijn en Laurentien. Foto Hans Kouwenhoven

Serge Ligtenberg, Associated Press - "De RVD doet zijn best hoor, maar over de faciliteiten ben ik niet te spreken. In tegenstelling tot het burgerlijk huwelijk was het bij de kerk een zooitje. Staat er links en rechts van de kerk een podium opgesteld. Blijkbaar moest iedereen bij aankomst op het linkse persvak. Na gezeur mochten we toch het rechtse persvak gebruiken. Het is vreselijk om vanuit een persvak te werken. Van de beveiliging heb ik niet zo'n last gehad. Een van hun was zelfs bereid om met zijn mobiel informatie voor me op te vragen."

Jerry Lampen, Reuters - "De faciliteiten voor de visuele pers konden veel beter. Er waren veel buitenlandse gasten uitgenodigd. En de media uit die landen willen hun eigen prins of prinses van top tot teen op de foto zien. En dan willen ze een foto van het bruidspaar, een beeld van de "de kus" en wat foto's van het paar in de koets tijdens hun rijtoer inclusief juichende mensen. Helaas, dat ging niet. Het perscentrum was al om 15.00 uur gesloten. Op die tijd zaten veel buitenlandse bladen met hun deadlines. Dat is niet professioneel.... Er was sprake van een hoog veiligheidsgehalte.

Michael Kooren, Reuters - "Met gevaar voor eigen leven stond ik op de perstribune bij de kerk. Een gammel ding dat veel te dicht op het onderwerp was opgesteld. Fotografen gebruiken dan een groothoeklens en het wordt duwen en trekken. Faciliteiten langs de route waren er niet met als gevolg rennende fotografen met lange telelenzen en ladders dwars door het publiek. Ja, natuurlijk dat geeft bij het grote publiek weer een slecht beeld van ons vak, zeker als je in de haast kinderen omver loopt of met je ladder mensen raakt. Ik vond de faciliteiten slecht. Het is stinkende mazzel en getuigt van vakmanschap dat er nog zulke mooie foto's zijn gemaakt.

Raymond Rutting, De Volkskrant - "Laat het maar over je heen komen" zeiden ze op de krant. "Zie maar hoe het loopt." Ik vond de persvakken niks en samen met Rien Zilvold liet ik de vakken voor wat ze waren. Vlakbij de kerk mocht ik vanuit een bovenraam fotograferen. Kon alles mooi bekijken. De RVD probeert echt wel rekening te houden met wensen van fotografen en de NOS en met eisen van de beveiliging. En dan is er nog de hofhouding. Toch zou er wat meer nagedacht moeten worden over faciliteiten voor de fotograferende pers. Volgens mij mogen die perspodia wel groter en wat verder van "het onderwerp" weg - op een mooie loodrechte lijn. Regel in het protocol dat alle buitenlandse gasten zich - alvorens naar binnen te gaan zich omdraaien naar de fotografen. We kunnen dan rustig met een telelens ons werk doen."

Leo Vogelzang, o.a. voor Panorama - "Voor mij was het absoluut slecht. Dat poolsysteem is een systeem van likmevestje. Van ons freelance fotografen wordt een algemeen beeldoverzicht verwacht. Dat betekent een foto van koningin Beatrix en prins Claus, de prinsen en prinsessen, de belangrijkste gasten en het bruidspaar, dan de kerk en de huwelijksvoltrekking en de rijtoer met publiek en de kus. Omdat ik niet overal kan zijn moet ik over poolfoto's kunnen beschikken. Nou dat lukt niet bij het ANP. "Het is voor onze poolpartners" zeggen ze daar om vervolgens duidelijk te maken dat als je marktconform betaalt er wel mogelijkheden zijn. Volgens mij is het niet zo moeilijk. Waarom zitten en ANP en WFA samen in een pool? Wat een kolder!"