Wageningen Universiteit

Persbericht

5 juni 2001, nr. 039

Consument moet leren leven met risicos

De kwaliteitszorg in de levensmiddelenindustrie heeft een hoge vlucht genomen, terwijl ook de kennis van de samenstelling van voedsel, van de bereidings- en bewaarmethoden en van de invloed van voeding op de gezondheid in hoog tempo is toegenomen. Tegen deze achtergrond wekt het bevreemding dat de consument meer en meer twijfelt aan de veiligheid van het voedsel. "Het blijkt voor de consument niet eenvoudig een redelijke afweging te maken tussen de positieve bijdragen van de wetenschap aan het dagelijkse leven en de risicos die nu eenmaal elke handeling of gedragspatroon met zich meebrengt. Vele overwegingen bij de consument zijn vooral emotioneel van karakter. Objectieve analyses van risicos en voordelen worden door de consument niet gemaakt". Dit stelt prof.dr. Peter Folstar, lid van de Raad van Bestuur van TNO, in de oratie Terug naar de basis die hij donderdag 7 juni aanstaande uitspreekt in verband met zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar Kennismanagement van innovatieprocessen in de levensmiddelenproductie aan Wageningen Universiteit. Volgens Folstar kan het vertrouwen van de consument weer groeien als er meer inzicht gegeven wordt in de herkomst en toebereiding van het voedsel, door meer relevante informatie beschikbaar te stellen omtrent de opbouw van de productieketen. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de Wageningse levensmiddelentechnoloog als regisseur of dirigent van de integrale kwaliteitszorg en van kennisontwikkeling en -toepassing. "Kennis en innovaties worden voor bedrijven in de levensmiddelenindustrie van steeds groter belang", aldus Folstar.

Smakelijk eten
De toegenomen welvaart heeft grote invloed gehad op de eetpatronen en het assortiment voedingsmiddelen waaruit de consument een keuze kan maken. Gemeenschappelijke maaltijden op vaste tijdstippen hebben deels plaatsgemaakt voor meer individualistische eetpatronen. Folstar: "De behoefte groeit naar gezond, smakelijk eten dat in minimale tijd kan worden bereid. Daarnaast heeft de trend naar het gebruiken van maaltijden buiten het huishouden duidelijk doorgezet. Het wereldwijde toerisme en het opengaan van de grenzen hebben gezorgd voor meer aandacht en appreciatie van producten uit andere landen en culturen". Als voorbeelden van producten die zich hebben ontwikkeld van luxe bijzonderheid tot een normaal geaccepteerd onderdeel van ons eetpatroon noemt hij de pastagerechten, rijstproducten en exotische vruchten. Zulke voedingsmiddelen zijn nu beschikbaar op alle plaatsen en op alle tijdstippen, tegen een redelijke prijs en bovenal veilig. Het niveau van de kwaliteitszorg in de voedingsmiddelenindustrie, waarvoor HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) de hoeksteen vormt, betekent nog niet dat de toekomst onbezorgd tegemoet kan worden gezien. In de geĂŻndustrialiseerde wereld is een stijgende trend van het aantal voedselvergiftigingen veroorzaakt door onder anderen salmonella, campylobacter en de beruchte E.coli-stam 0157:H7. Volgens FAO/WHO wordt alleen al voor de Verenigde Staten het aantal jaarlijkse sterfgevallen op 7.000 geschat, terwijl wereldwijd jaarlijks drie miljoen kinderen onder de vijf jaar aan diarree sterven, waarbij naar schatting 70% wordt veroorzaakt door bedorven voedsel.

Voedselbederf
Folstar denkt dat ook in de toekomst extra aandacht voor voedselveiligheid noodzakelijk is. De toegenomen verstedelijking en daarmee samenhangende organisatie van de voedselvoorziening zorgt er voor dat er sprake kan zijn van een groter aantal betrokkenen per incident. Ook de vele transportbewegingen van grondstoffen en eindproducten zorgen voor een extra risico. Folstar: "De internationalisatie raakt ook de consument zelf: door het massatoerisme en de toename van het reizen is blootstelling aan ziekteverwekkers groter geworden. Niet minder belangrijk is de groei van het aantal ouderen in onze samenleving alsmede de groei van het aantal individuen met een verzwakt immuunsysteem: beide groepen kennen een groter risico voor de gevolgen van voedselbederf". Export en thuismarkten vragen in toenemende mate producten van constant hoge kwaliteit. Hierdoor zal veel aandacht gegeven moeten worden aan informatie, opleiding en training, zowel in de industrie als ten behoeve van de consument.

Duurzame ontwikkeling
Het bestrijden van bederf biedt volgens Folstar bovendien de mogelijkheid om de beschikbare hoeveelheden voedsel wereldwijd te vergroten. Een aanzienlijk deel (30-40%) van de basisvoedselproducten gaat verloren door bederf. De grote verspilling van producten, grondstoffen, energie, water en diensten bedreigt de ontwikkeling van een duurzame, wereldwijde economie. "In economische zin zal het aspect duurzaamheid pas zichtbaar worden wanneer door schaarste grondstof- en energieprijzen omhoog gaan", meent Folstar. Het tegengaan van verspilling van grondstoffen, alsmede de ontwikkeling van nieuwe innovatieve productiemethoden, is een praktische invulling van duurzame ontwikkeling. "Het bedrijfsleven onderkent de noodzaak tot duurzame ontwikkeling ook en maakt actieve communicatie met de afnemers over dit onderwerp tot onderdeel van het beleid. Daarmee wordt duurzaamheid onderdeel van klantenbinding en een nieuwe middel om zich van concurrenten te onderscheiden", aldus Folstar.