Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

05-06-2001

Werknemers Enna Aerosols gaan twee dagen staken voor betere cao

Het actiecomité van werknemers bij Enna Aerosols in Dokkum heeft vanmorgen besloten om aanstaande donderdag en vrijdag het werk neer te leggen. De staking is een protest tegen het eindbod van de directie voor een nieuwe cao. De leden van CNV Chemie en energie eisen een beter personeelsbeleid, een extra ADV-dag en een hogere eindejaarsuitkering.

De cao-onderhandelingen bij Enna Aerosols (een bedrijf met 125 werknemers, dat onder meer spuitbussen en flessen vult) zijn op 18 april geëindigd in een eindbod van de directie. In de eenjarige cao biedt de directie onder meer een loonsverhoging van 4 procent en een netto-uitkering van driehonderd gulden. De leden van CNV Chemie en energie hebben dit eindbod echter naar de prullenmand verwezen. Zij eisen een extra ADV-dag (van 8 naar 9) en willen een hogere eindejaarsuitkering (5 procent). Ook willen ze een beter personeelsbeleid. De directie is uitsluitend bereid om vage afspraken te maken over het personeelsbeleid. Voor de leden is dat onvoldoende.

Wat een belangrijke rol speelt in het cao-conflict, is de manier waarop het management van Enna Aerosols met zijn werknemers omgaat. Zo is er (zonder dat de bonden daar bij betrokken waren) een reorganisatie aangekondigd, zijn werknemers opeens in lagere salarisgroepen gezet (waardoor mensen er zo'n 1.200 gulden per jaar op achteruit gingen) en zijn er werknemers om onacceptabele redenen met ontslag bedreigd. Vakgroepbestuurder Jan Kampherbeek: "Het personeelsbeleid van Enna Aerosols is ver onder de maat. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat het cao-conflict is vastgelopen; Enna Aerosols heeft het over zichzelf uitgeroepen. Het wordt hoog tijd dat Enna Aerosols goed investeert in zijn werknemers en het vertrouwen probeert te herwinnen. Te beginnen met een goede cao."

Houten, 5 juni 2001

Nadere inlichtingen:

Jan Kampherbeek, vakgroepbestuurder CNV Chemie en energie 0512-583470
Kees de Vos, persvoorlichter
030-6348244