BREIN

Miljoenen schade door piraterij

Miljoenenschade door thuispiraterij.

BREIN schat dat consumenten per jaar fl.183.5 miljoen aan illegale cd's en dvd's besteden. De overheid loopt daarbij naar schatting meer dan fl.30 miljoen aan belastinginkomsten mis.

In 2000 zijn 50 miljoen blanco cd-r's verkocht waarvan er vermoedelijk 12.5 miljoen voor thuispiraterij zijn gebruikt. Dit soort piraterij is in grote opmars. De straatwaarde van deze illegaal gebrande cd-r's wordt geschat op fl.125 miljoen. Het gaat naast muziek ook om games, software en films. Veel wordt via het Internet aangeboden. Internetdealers verhandelen ook geperste illegale compilatie cd's en dvd's of maken zelf weer kopieën daarvan op cd-r (de piraat gepirateerd). Zulke illegale compilaties worden door georganiseerde criminele groepen maandelijks in grote oplagen verspreid. De jaarlijkse omvang hiervan bedraagt vermoedelijk 2 miljoen stuks met een straatwaarde van fl.58.5 miljoen. De totale jaarlijkse besteding van consumenten aan illegale schijfjes bedraagt dus naar schatting fl.183.5 miljoen.

Er zijn in Nederland twee soorten illegale schijfjes te koop, illegaal gebrande cd-r's, ook wel thuispiraterij genoemd en illegaal geperste cd's en dvd's die door georganiseerde groepen criminelen op grote schaal worden verspreid. Wat opvalt is dat het op bestelling thuis branden van cd-tjes de georganiseerde criminaliteit ondertussen heeft overvleugeld. De professioneel geperste illegale compilatie cd's van deze organisaties worden zelf ook weer veelvuldig gekopieerd en doorverkocht door de vlijtige thuispiraten. Onderzoek door de Opsporingsdienst Buma/Stemra heeft vastgesteld dat individuele thuispiraten die via het Internet aanbieden vrij gemakkelijk met een enkel brandertje een jaaromzet van enkele honderdduizenden guldens kunnen halen.

De opsporingsactiviteiten van BREIN en de Opsporingsdienst richten zich dan ook in toenemende mate op zulke individuele thuispiraten die van het Internet gebruik maken. BREIN sluit elke maand tientallen sites af die illegaal product aanbieden. Wie niet luistert of in herhaling valt, al dan niet onder een andere naam, komt in de kijker van de Opsporingsdienst Buma/Stemra die elke maand een viertal strafrechtelijke opsporingen naar dit soort inbreuken afsluit. Daarnaast verspreiden thuispiraten ook via krantenadvertenties, lokaal via mond tot mond reclame, op het werk, school of de markt. Ook daar worden opsporingsactiviteiten naar verricht.

Het gaat bij cd-r piraterij naast muziek (4.5 miljoen stuks) met name ook om games (5 miljoen stuks), films (1.5 miljoen stuks) en andere software (1.5 miljoen stuks). Prijzen voor illegale kopieën op cd-r variëren van fl.7,50 tot fl.15 en soms hoger.

Maar ook de acties tegen de georganiseerde Intellectuele Eigendom criminaliteit gaan door. In 1999 werd de eerste actie uitgevoerd in samenwerking met het Landelijk Recherche Team. De totale jaaroplage van de verscheidene illegale compilatie cd's werd toen nog op 3 miljoen stuks geschat met een straatwaarde van fl.75 miljoen. Het ging destijds bijna alleen nog om muziek. Vorig jaar zijn nog twee acties gevoerd tegen criminele organisaties die zich hiermee bezig hielden. De huidige jaaroplage (voor muziek alleen) wordt op 1.2 miljoen stuks geschat met een markt waarde van fl.21 miljoen gulden. Een flinke daling dus. Naast de succesvolle acties (verscheidene verdachten hebben al onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 4.5 jaar te pakken), wordt dit mede veroorzaakt door de al eerder genoemde explosieve toename van cd-r piraterij. Die piraten kopiëren immers ook de illegale compilaties en bieden die voor nog lagere prijzen aan.

Ondertussen heeft de georganiseerde criminaliteit zich echter naast muziek ook in compilaties van games, software en films begeven zodat de totale jaaroplage gezamenlijk nog steeds geschat wordt op 2.5 miljoen stuks met een marktwaarde van fl.67 miljoen. De illegale compilatie cd's en vooral dvd's met games, software en films zijn namelijk duurder dan de illegale muziekcompilaties. De laatste plaag is de 'Moviebox' dvd met een verzameling van vijf recente bioscoopfilms digitaal gecomprimeerd in het gehackte (en verbeterde) mpeg 4 formaat DivX. Alles voor een prijs van fl.45.

BREIN staat voor Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland. De Stichting is in april 1998 opgericht door organisaties van recht- en belanghebbenden in de entertainmentbranches. BREIN heeft tot doel namens auteurs, artiesten en producenten piraterij te bestrijden op het gebied van muziek, film, videospellen en andere interactieve software namens auteurs, artiesten en producenten. Onder piraterij wordt verstaan het zonder toestemming van de rechthebbenden verveelvoudigen en verspreiden van entertainmentproducten (niet alleen via bijvoorbeeld illegale cd's, dvd's maar ook via illegale digitale bestanden). Aangesloten bij BREIN zijn: de NVPI (de branche organisatie voor de entertainmentindustrie) namens de audio, video en interactieve industrie; de Nederlandse Vereniging Grammofoonplaten Detailhandelaren (NVGD); de Motion Picture Association (MPA) namens de Amerikaanse filmmaatschappijen; Videma namens de groepvertoningsrechthebbenden op voorbespeelde beelddragers; de Nederlandse Vereniging van Filmverhuurders (NVF) en de Buma/Stemra namens componisten, tekstdichters en muziekuitgevers. De Opsporingsdienst Buma/Stemra voert strafrechtelijke acties tegen piraterij uit onder gezag van het Openbaar Ministerie en in nauwe samenwerking met politie, andere opsporingsdiensten en douane.
---
neemt u voor meer informatie contact op met Tim Kuik,woordvoerder BREIN en Opsporingsdienst Buma/Stemra, tel: 020 3470230


05 jun 01 09:54