Gemeente Enschede

Eerste plannen wederopbouw Roombeek gepresenteerd: een levendige, veilige wijk met kwaliteit

Enschede, dinsdag 5 juni 2001

Op dinsdag 5 juni zijn in het Stadhuis van Enschede de eerste plannen gepresenteerd voor de wederopbouw van Roombeek. Het gaat om een gebied van 62,5 hectare. Dat is veel meer dan het gebied dat op13 mei 2000 werd getroffen door de vuurwerkramp ( 42,5 hectare) maar de plannen zijn in samenhang gebracht met die voor Groot-Roombeek (20 hectare), een VINEX-locatie in Enschede-Noord waarvoor al plannen bestonden, die door de vuurwerkramp bijna letterlijk zijn doorkruist.

De plannen, met als motto 'Roombeek, een wijk met kennissen', worden in de maand juni - door middel van een serie bijeenkomsten en activiteiten - besproken met de stad Enschede, en met name met de direct betrokkenen. De uitkomsten van deze ronde worden vertaald in een verder uitgewerkt plan, dat in het najaar door de Gemeenteraad van Enschede zal worden vastgesteld.

De nu gepresenteerde plannen vormen samen de 'Voorontwerp-stedenbouwkundige structuurvisie Roombeek' Belangrijke basis voor het plan zijn de gesprekken die in januari en februari met de direct betrokken bewoners en ondernemers zijn gehouden. Zij gaven toen duidelijk aan het oorspronkelijke karakter, de levendigheid en combinatie van wonen en werken in het gebied te willen behouden. De voorontwerp-stedenbouwkundige structuurvisie bestaat uit drie onderdelen:

een inhoudelijk programma met voorstellen voor de fysieke, economische en sociale wederopbouw van de wijk en een ontwikkelingsstrategie voor terugkeer; het stedenbouwkundig ontwerp voor het gebied van Pi de Bruijn, de stedenbouwkundige voor Roombeek,
de organisatorische, financiële en planmatige aspecten van de wederopbouw.

Uit de veelomvattende plannen komt o.a. het volgende naar voren.

Roombeek wordt weer een levendige, diverse wijk, waarin wonen, werken (o.a. detailhandel) en recreëren voor allerlei bevolkingsgroepen goed kunnen samengaan. Door de grootte van het totale gebied is Roombeek een wijk voor terugkeerders én voor nieuwkomers. Het direct getroffen gebied krijgt het karakter van de wijk voor de vuurwerkramp. Zo blijft het oude stratenpatroon vrijwel volledig gehandhaafd en is er veel ruimte voor eigen initiatief en sociale contacten: "een wijk met kennissen". In andere delen van het plangebied is ook vernieuwing mogelijk, zowel op het gebied van wonen, als op het gebied van bedrijvigheid en voorzieningen Er is veel aandacht voor de kwaliteit van de openbare ruimte, de plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten: parken en parkjes, pleintjes, op de Roomweg e.d. Ook het oude spoorwegtrace van Lonneker naar Enschede keert terug, nu in de vorm van een landschappelijke, groene zone met drie openbare ruimten, 'bleken', waarin ook een langzaam verkeersroute is opgenomen. Op termijn komt er op dit trace ook een nieuwe openbaar vervoerontsluiting via de HOV-lijn (hoogwaardig openbaar vervoer). De Roombeek, nu ondergronds, komt weer door de wijk te lopen.

Particulier opdrachtgeverschap stimuleren

Er zullen zo'n 1700 woningen worden gebouwd, ruim 400 in de sociale huursector, en circa 1200 koopwoningen in verschillende prijsklassen. Daarnaast komen er nog zo'n 60 wooneenheden voor jongeren en studenten. Van de woningen is 70% 'grondgebonden' en 30% 'gestapeld'. Het particulier opdrachtgeverschap voor de bouw van woningen krijgt veel ruimte. In Nederland ligt het gemiddelde voor de grotere gemeenten voor het particulier opdrachtgeverschap op 6 %, en gemiddeld in Enschede op circa 11%. In Roombeek is het streven 50% van de woningen en bedrijfs- of atelierruimten via particulier opdrachtgeverschap te laten bouwen, een enorme stimulans voor een gezamenlijke aanpak van de wederopbouw.

Voor de oud-bewoners van Roombeek geldt: 'wie terug wil kan terug'. Dit algemene uitgangspunt wordt uitgewerkt in een pakket-op-maat dat die terugkeer ook daadwerkelijk mogelijk maakt: voor huurders, eigenaar-bewoners, kunstenaars, ondernemers en verenigingen. Ondernemers kunnen 'terug, tenzij.' Terugkeer moet passen binnen het karakter van de nieuwe wijk, vooral hinder en veiligheid spelen hierin een belangrijke rol. Bedrijven die vallen binnen de zwaarste milieucategorieën 4 en 5 kunnen sowieso niet terugkeren, Bedrijven uit categorie 3 worden van geval van geval beoordeeld, terugkeer is alleen bij hoge uitzondering mogelijk. De Gemeente helpt hen bij het zoeken naar een alternatieve locatie.

Voor bedrijvigheid en andere voorzieningen is zo'n 30% van het gebied ingeruimd. Het streven is om 1200 arbeidsplaatsen te scheppen, hetzelfde aantal als voor de vuurwerkramp. Thuiswerken wordt gestimuleerd; daarvoor komen er woon-werkpanden, bijvoorbeeld voor accountants kappers, kunstenaars, adviesbureaus e.d. Er zullen ook enkele bedrijfsgebouwen komen, waarin bijvoorbeeld kunstenaars zich gezamenlijk kunnen vestigen, omdat ze niet in een bedrijfsverzamelgebouw passen. Bedrijfsverzamelgebouwen bieden onderdak aan meerdere ondernemers, tegen relatief lage lasten. Er zijn er twee voorzien: een is gericht op de 'informele economie', opslag en productie, en een op het hogere segment, de kenniseconomie. Tenslotte zijn er in het voorstel twee locaties voor meer grootschalige bedrijven voorzien van 3 hectare: een in de noordwest-hoek van het gebied en op termijn een reservering op het huidige Grolschterrein .

De geschiedenis van Roombeek blijft levend door het behoud van een aantal oude elementen: de textielcomplexen Rozendaal en Tetem, de kraan van de fabriek Thole en de zuilengalerij van de Bamshoeve. De zwaar beschadigde panden aan de Lasondersingel worden in de stijl van de Amsterdamse School hersteld, en voor het Roomveldje (een buurt met een tuindorpachtig karakter) wordt door de woningcorporatie een meervoudige opdracht aan verschillende architecten gegeven. De bewoners bepalen in het najaar hun keuze. De dramatische gebeurtenissen op 13 mei 2000 en de herinnering daaraan krijgen een plaats in de wijk door middel van een memorial-parkje - de 'Lasonderbleek' - op de voormalige locatie van SE Fireworks en een monument.

De wederopbouw van Roombeek biedt ook kansen voor de toekomst. Bijvoorbeeld door vestiging van hoogwaardige bedrijvigheid: schoon, veilig en technologisch hoogstaand (zoals ICT). Ook op het gebied van voorzieningen -commercieel en niet-commercieel (bijvoorbeeld op het terrein van cultuur en onderwijs)- kan een sprong voorwaarts worden gemaakt, die niet alleen Roombeek, maar de hele stad ten goede kunnen komt. Roombeek wordt in alle opzichten een veilige wijk. Woningen, bedrijven en voorzieningen moeten aan de meest strenge milieueisen en veiligheidsvoorschriften voldoen. Veiligheid ook voor kinderen, met onderwijs en speelgelegenheid dicht in de buurt. De verkeersstructuur laat zwaar verkeer binnen de wijk niet toe, er komen maximaal 30 km. wegen en in hofjes geldt zelfs de 10 km. zone