Provincie Noord-Holland

Persbericht, 30 mei 2001

Eedskwestie Noord-Holland bij Raad van State
Op dinsdag 5 juni om 10.00 uur vindt een openbare zitting plaats van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ( Kneuterdijk 22, Den Haag) ter behandeling van het hoger beroep dat is ingesteld door het Noord-Hollandse statenlid Henk Koetsier (GroenLinks) tegen het afwijzen van de eigen eedstekst. De Arrondissementsrechtbank in Haarlem verklaarde in november vorig jaar het door de heer Koetsier ingestelde beroep ongegrond tegen de afwijzende beslissing van de voorzitter van Provinciale Staten van Noord-Holland op zijn verzoek, bij zijn installatie als statenlid op 13 april 1999 een andere tekst te gebruiken bij de eedsaflegging. Hij had te kennen gegeven de woorden 'Zo waarlijk helpe mij God" uit te willen spreken in plaats van "Zo waarlijk helpe mij God Almachtig".
In de Tweede Kamer zijn na die uitspraak vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Uit de beantwoording bleek dat de minister niet voornemens is naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank in Haarlem tot wetswijziging over te gaan. Hij is van mening dat de Wet vorm van de eed van 1911 voldoende ruimte biedt voor een gewijzigde tekst van de eed.
Door het statenlid was inmiddels hoger beroep ingesteld bij de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State.
Voor nadere toelichting kunt u zich wenden tot dr. C.H. Koetsier, lid fractie GroenLinks in Provinciale Staten van Noord-Holland, tel. (023) 512 07 52

Inlichtingen: Peter Heemskerk, bureau Communicatie, tel. (023) 514 40 10