Nationale Zilverdag te Schoonhoven op tweede Pinksterdag, 4 juni 2001.

Op tweede Pinksterdag wordt in de Zilverstad Schoonhoven voor de zeventiende keer de Nationale Zilverdag gehouden. De Zilverdag omvat dit jaar 20 demonstraties, 5 bijzondere exposities, 30 verkoopuitstallingen, een antiek-zilvermarkt, een boekenmarkt, diverse publieksactiviteiten, taxaties van zelf meegebracht goud of zilver, en wandelingen door de Zilverstad, "Zilveruitjes", met en zonder gidsen. Ook "in-door" is van alles te beleven; de diverse musea en galeries zijn die dag geopend. Het evenement wordt officieel geopend door burgemeester Mw. Drs.Wassenberg-Welp om 10.30 uur. De dag trekt jaarlijks 30.000 bezoekers.
Naast demonstraties in 20 kramen van edelmetaal-technieken als smeden, persen, gieten, graveren, solderen, enz. zijn er ook dit jaar weer nieuwe attracties te zien. De Antiek-zilvermarkt, het succes van vorig jaar, is er dit jaar voor de tweede keer. Nieuw is de Zilverboekenmarkt met antiquarische en nieuwe boeken over het edelmetaalvak, sieraden en zilverkunst. Nieuw zijn ook demonstraties van graveurs rond het thema Penningen en Munten, terwijl ook penningen en munten te koop zijn.


* Het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum opent die dag de tentoonstelling "Beelden van formaat; 75 jaar penningkunst in Nederland". Vanzelfsprekend is ook de permanente collectie uurwerken en de collectie Nederlands tafgelzilver, gouden siervoorwerpen en technieken in de zilversmidskunst te zien. Deskundigen en een taxateur beoordelen in het museum door bezoekers meegebracht zilver en goud: "Echt of Slecht ? Uw erfstuk en vondst deskundig berecht !"
Speciale activiteit op de Zilverdag: "Maak uw eigen persoonlijke penning"; ook voor kinderen.


* De Museumgalerij Het Edelambachtshuijs exposeert "Vier eeuwen Schoonhovens zilver".
De collectie, in de voormalige Synagoge van Schoonhoven, toont de ontwikkeling van het Schoonhovense zilver vanaf Avondmaalsbekers uit de vroege 17e eeuw tot het Art Deco tafelzilver van de 20e eeuw.


* De Turfkelder, expositieruimte onder het 15e eeuwse stadhuis van Schoonhoven, herbergt de nieuwe expositie "Zilversmid in Beeld". De tentoonstelling omvat oude foto's van werkplaatsen en van zilversmeden uit Schoonhoven uit de late 19e eeuw tot heden. De foto's zijn afkomstig uit de collectie van het in Schoonhoven gevestigde Streekarchief Krimpenerwaard en van verzamelaar Cock van Holten. Als kontrast is de nieuwe video "Zilverbeeld 2000" met beelden van hedendaags zilver en de goud- en zilversmeden te zien. Deze video is ook te koop.


* De "Open Atelierroute" voert langs diverse goud- en zilversmeden die op deze dag in hun ateliers demonstreren. De edelsmederijen Bachmaier-Leltz, Artis Causa, Jan van Nouhuijs, At Brandenburg, Het Silverhuijs, en Galerie De Watertoren tonen de bezoekers graag hun vaardigheden en zilverwerk.


* Het Nederlands Museum voor Knipkunst toont deze dag bij de permanente collectie enige bijzonder stukken knipkunst die betrekking hebben op het vak van goud en zilver. Zo is er een bijzonder 19e eeuws "gedachtenis-knipsel" te zien, gewijd aan de Schoonhovense zilversmid Dirk Hendrik Greup. Op het Doelenplein, centrale plaats van de demonstraties, is ook dit jaar de Smeedwedstrijd, de wedstrijd Draadtrekken (nieuw) en de Noviteitenshow. Aan deze wedstrijden kan het publiek deelnemen. Aan het einde van de Zilverdag worden de winnaars bekend gemaakt. De SNS-bank en Van den Bergh Zilverwerk stellen hiervoor aantrekkelijke geldprijzen beschikbaar.

Op de Steenenbrug, tegenover het stadhuis, worden demonstraties gegeven van het slijpen van edel- en sierstenen. Ruwe mineralen en edelstenen zijn hier te koop evenals geslepen exemplaren.
Direkt rond het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum heeft de Antiekzilvermarkt z'n kramen en vinden dit jaar voor het eerst de kramen van de Boekenmarkt een plek. Een tiental gespecialiseerde handelaren in de thema 's goud en zilver, zilvermerken, sieraden, edelstenen en antiek brengen zowel oude als nieuwe boeken op deze markt.
Nieuw op het Doelenplein is "Het Zilverterras", de plek bij het Doelenhuis om temidden van alle demonstraties dit jaar bij de klanken van life-muziek met een consumptie te ontspannen.

-o-o-o-o-
De Stichting Nationale Zilverdag verzorgt manifestaties in Schoonhoven rond het thema zilver, zilversmeden en de Zilverstad. Naast de Nationale Zilverdag organiseert de stichting het jaarlijkse Zilverdag symposium op Sint Andriesdag, 30 november, de traditionele feestdag van het Schoonhovense goud- en zilversmidsgilde. De stichting verzorgt gedurende het gehele jaar lezingen over dezelfde thema's.
Bezoek ook onze website: www.zilverdag.nl voor verdere informatie en beelden.
Contactpersonen:
René Kappers, voorzitter, PR, tel 06 513 509 09, email: rene.kappers@pharmachemie.com
Marietta van Bokhoven, goudsmid, secretaris, 0182 388128, email: hemelsgoud@planet.nl
Dick van de Lagemaat, zilversmid, webmaster, 0182 320035 Voor foto's: www.zilverdag.nl of even bellen, 06 513 509 09 Stichting Nationale Zilverdag
Schoonhoven
18 april 2001.