Provincie Utrecht

Persbericht
991692000

Nieuwe beeldende kunst in Utrechtse gemeenten

In Utrecht, Bunschoten, Woerden, Maarssen kunnen met steun van de provincie Utrecht nieuwe beeldende kunstwerken gemaakt worden. GS hebben hiervoor in totaal ruim 210.000 gulden beschikbaar gesteld. Met deze subsidie worden overigens niet alleen gemeenten gestimuleerd om mr werk te maken van beeldende kunst en vormgeving, ook de Utrechtse beeldende kunstinstellingen profiteren hiervan.

Holocaust in Woerden
De Joodse gemeenschap in Woerden heeft zwaar geleden onder de Duitse bezetting. Bijna de helft van de Joodse inwoners van deze stad overleed in de vernietigingskampen van het Nazi-regime. Toen dit in 1999 voor het eerst bekend werd, ontstond al snel het idee om ter nagedachtenis van deze slachtoffers een monument op te richten, dat waarschijnlijk geplaatst zal worden in de Bernhardlaan. He kunstwerk herinnert niet alleen aan het oorlogsverleden, maar moet ook een actuele waarschuwing zijn tegen discriminatie en racisme. Het kunstwerk is gereed in het voorjaar van 2002. Met een subsidiebijdrage van 9000 gulden van de provincie kunnen voor dit monument drie schetsontwerpen gemaakt worden.

Romantische kunst in Bunschoten
Een boer komt met zijn schop over de schouder terug van het werk op zijn land en ontmoet zijn vrouw. Dit eenvoudige idee staat centraal in een levensgroot beeld van Frank Letterie dat in opdracht van de gemeente Bunschoten wordt gemaakt en geplaatst zal worden aan de Spakenburger Gracht. Op advies van de provinciale adviescommissie die het ontwerp als romantisch en ambachtelijk goed omschrijft, draagt de provincie Utrecht aan dit kunstwerk bijna 33.000 gulden bij. De provincie neemt daarmee meer dan de helft van de totale kosten voor dit project voor haar rekening. Het kunstwerk kan op deze wijze definitief gerealiseerd worden.

Intieme palen in Utrecht
In vijf openbare gebouwen in de gemeente Utrecht zullen in oktober/november 2001 vijf Intieme Palen te zien zijn. Met daarop audiovisuele kunst van jonge kunstenaars die in opdracht van stichting Lazy Marie een toepasselijk kunstwerk hebben ontworpen. De intimiteit komt voort uit het gemeenschappelijk kenmerk dat op al deze locaties mensen samen wachten totdat zij geholpen worden. Het gaat om de volgende plekken in de stad Utrecht: dienst burgerzaken bij de gemeente, de gemeentebibliotheek, het postkantoor aan het Neude, het busstation voor het streekvervoer en het Centraal Station Utrecht. De provinciale bijdrage voor dit audiovisuele bedrag is ruim 27.000 gulden.

Amnesty International in Maarssen
Amnesty International wil het 25-jarig jubileum van de organisatie aangrijpen om op het Harmonieplein in Maarssen een kunstwerk te plaatsen. Het idee gaat uit naar een toepasselijk werk dat wordt gemaakt door een kunstenaar die ervaring heeft met vormgeving, multimedia of lichtkunst. Het kunstwerk wordt geplaatst aan de rand van het plein, vlakbij de blinde muur van de gemeentebibliotheek. Voor het maken van een schetsontwerp is tevoren geld nodig de provincie Utrecht maakt dit mogelijk met een voorbereidingssubsidie van 3000 gulden. Het totale project is begroot op bijna 40.000 gulden.

Steun voor individuele kunstenaars
De provincie helpt ook individuele beeldende kunstenaars die een prikkelend idee hebben voor een nieuw project. Een voorbeeld is het idee van de Zeister kunstenaar Robert van Westendorp om in een reeks van tien schilderijen de menselijke psyche te ontmaskeren. Hij laat daarvoor tien psychiatrische patinten poseren en loopt daarvoor mee in de instellingen waar deze mensen verblijven. En van deze instellingen is de Sterrenberg in Soesterberg. Van Westendorp overweegt zijn werken te exposeren in Amersfoort. De provinciale bijdrage aan dit project Gevallen Masker is ruim 10.000 gulden.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Ron van Dopperen, 030 - 258 3196 of per e-mail:
Ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl .