Gemeente Roermond

De volgende exposities zijn de komende tijd te zien in het Stedelijk Museum Roermond:

JAN CREMER

I PAINT I WRITE I PAINT

Expositie van Jan Cremer in het Stedelijk Museum Roermond

Deze expositie toont recente schilderijen en werken op papier van de kunstenaar Jan Cremer, die als auteur en als beeldend kunstenaar internationaal furore heeft gemaakt. De tentoonstelling is te bezichtigen t/m 4 juni a.s.

Beeldend kunstenaar en auteur vol elan
Elan karakteriseert Jan Cremers omvangrijke oeuvre als auteur én als beeldend kunstenaar. Zijn roman "Ik Jan Cremer" behoort tot de bekendste werken van de 20e eeuwse Nederlandse literatuur.
De wisselende landschappen van de vele plaatsen ter wereld, die hij heeft bewoond en bereisd, schildert hij expressief en treffend. Hij woont en werkt in New York, Amsterdam en Parijs of is te vinden in zijn ateliers in Toscane of de Provence.
Zijn Hollandse landschappen uit de jaren zeventig zijn fel geschilderd, vaak in de nationale kleuren rood-wit-blauw. De tulp is dan zijn voornaamste inspiratiebron en komt frequent terug in zijn kunst. Door zijn verblijf in Toscane en de Provence krijgt de cipres later een opvallende plaats in zijn werk.
Jan Cremer weet het karakteristieke van het landschap met veel kleur en zwier vast te leggen in zijn beeldend werk, dat inmiddels honderden schilderijen, tekeningen, collages, beelden, grafische werken, wandschilderingen en keramiek omvat.

Oeuvrecatalogus
Bij de expositie verschijnt de oeuvrecatalogus CREMER I PAINT I WRITE I PAINT met ongeveer 600 afbeeldingen van zijn kunstwerken van de afgelopen veertig jaar. De teksten zijn van W.A.L. Beeren, R.W.D. Oxenaar, Freddy de Vree en Pierre Restany.

In het kader van het CKV-1 onderwijs is er een kijkwijzer beschikbaar voor het kunstdossier.

PORTFOLIO V

eigen collectie hedendaagse kunst

17 februari t/m 17 juni 2001

De bijzondere collectie hedendaagse kunst en vormgeving van het Stedelijk Museum Roermond is in de tuinzaal van het museum in drie elkaar opeenvolgende exposities te bezichtigen. Er wordt een overzicht getoond van de aangekochte werken van zeven kunstenaars. Het museum laat met deze in de afgelopen jaren verzamelde werken een deel van het rijke spectrum aan eigentijdse opvattingen en mogelijkheden zien.

Aldo van den Nieuwelaar en Fred van Eldijk 17 februari t/m 25 maart

Yvonne Mostard, Stanislaw Lewkowicz en David Vandekop 31 maart t/m 29 april


* De beelden van Yvonne Mostard getuigen van haar gepassioneerdheid en zijn doorspekt met ontleningen aan het theater, de muziek en de literatuur. De objecten zijn sober en weldoordacht, waarbij zij uiteenlopende materialen gebruikt om haar bevlogen ideeën gestalte te geven. Ondanks de weinig overdadige vormgeving van haar beelden weet zij toch een rijkdom aan fantasie weer te geven en op te roepen.


* Het lithografisch oeuvre van Stanislaw Lewkowicz heeft als uitgangspunt de verre reizen, die de kunstenaar maakt. In 1987 exposeerde het museum zijn lithoserie "Royal Interocean Lines" waarmee hij in 1986 de Nederlandse Grafiekprijs had gewonnen. Lewkowicz verkent in zijn werk de mogelijkheden van de lithografische techniek. Een realistische weergave van een plaats ergens op aarde weet hij in zijn litho's een nadrukkelijke en bepalende sfeer mee te geven. Diverse materialen gebruikt hij om het bedoelde effect te bereiken: fotopapier, aluminiumfilm of carbonpapier. Het formaat van het werk is sterk afhankelijk van de voorstelling.


* David Vandekop is één van de weinige beeldhouwers, die zijn leven lang zowel beelden als tekeningen c.q. aquarellen heeft gemaakt en die in beide disciplines een autonoom oeuvre heeft opgebouwd. Het Zeeuwse landschap, waar hij woonde en werkte, neemt een vooraanstaande plaats in zijn werk in. In kloeke en heldere vormen en kleuren geeft hij het weer in zijn werk, dat intuïtief en ambachtelijk tot stand komt en een herleiding van de werkelijkheid is. Vandekop gaat op een eigentijdse en eigenzinnige manier met de traditionele beeldhouwkunst om.

Jeroen Henneman en Jan van Munster 12 mei t/m 17 juni

In het kader van het CKV-1 onderwijs is er een kijkwijzer beschikbaar voor het kunstdossier.

Het Stedelijk Museum Roermond, Andersonweg 4, 6041 JE Roermond, telefoon 0475
- 333496 is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag, zondag, 24 mei en 4 juni van 14.00 tot 17.00 uur. Het museum is gesloten op maandag, en op 3 juni.