RDW

Verbeteringen in Voertuigveiligheid

De RDW Centrum voor voertuigtechniek en informatie organiseert van 4-7 juni de 17e ESV (Enhanced Safety of Vehicles) Conferentie over ontwikkelingen in voertuigveiligheid, in het RAI-Congrescentrum in Amsterdam.
Overheidsvertegenwoordigers en onderzoekers uit de voertuigindustrie van over de gehele wereld, zoals USA, Australië, Japan en Europa, komen bij deze unieke gelegenheid bijeen om informatie uit te wisselen over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voertuigcontructies, beschermingssystemen voor inzittenden, biomechanische aspecten van het menselijk lichaam, ITS (Intelligente Transport Systemen), ontwikkelingen inzake bescherming bij frontale en zijdelingse botsing en internationale wereldwijde harmonisatie van voertuigtechnische voorschriften.

De ESV Conferentie wordt doorgaans elke twee jaar gehouden. De resultaten van onderzoeksprojecten op de bovengenoemde gebieden, die zijn verkregen sinds de laatste ESV Conferentie in Windsor, Canada, in 1998, worden gepresenteerd in ongeveer 175 mondelinge presentaties door technische experts uit de motorvoertuigindustrie en onderzoeksinstellingen.
Overheidsvertegenwoordigers uit USA, Canada, Australië, Japan en een groot aantal Europese landen geven informatie over hun nationaal beleid voor de komende jaren inzake verbeteringen in de verkeersveiligheid ter vermindering van doden en gewonden bij verkeersongevallen.

Deze resultaten gaan de basis vormen voor verdere discussies in internationale organisaties, zoals de ECE (Economische Commissie voor Europa te Genève), een onderdeel binnen de Verenigde Naties, en de Europese Gemeenschap te Brussel.
In deze organisaties worden de technische eisen vastgesteld, waaraan voertuigen moeten voldoen, bij voorkeur wereldwijd geharmoniseerd.

Tegelijkertijd vindt een tentoonstelling plaats, waaraan een twintigtal fabrikanten en organisaties deelnemen en de resultaten laten zien van hun meest recente ontwikkelingen op het gebied van verbeteringen inzake voertuigveiligheid.

Deze 17e ESV Conferentie wordt nu voor de eerste keer in Nederland gehouden. Zij wordt georganiseerd door de RDW in nauwe samenwerking met de NHTSA, National Highway Traffic Safety Administration van het US Department of Transport in USA.

Tijdens deze 17e Conferentie worden op 5 juni 2001 de resultaten gepresenteerd van het tiende Euro NCAP programma (European New Car Assessment Programme).
Het betreft de resultaten van een voertuigveiligheidstestprogramma van acht nieuwe typen personenauto uit de groep 'familie' autos. Deze presentatie zal worden voorafgegaan door een persconferentie, voorgezeten door Max Mosley, president van de FIA en voorzitter van de Euro NCAP. Hierna kunnen de autos worden bezichtigd.

De eerste ESV Conferentie werd gehouden in 1971, dertig jaar geleden, in het kader van het toenmalige NAVO Comité voor de 'Uitdagingen van de Nieuwe maatschappij'.
Het voornaamste doel was het bouwen van experimentele veiligheidsvoertuigen om daarmee een grote stap vooruit te kunnen maken in verbeteringen in voertuigveiligheid. Hiermee moest het aantal verkeersdoden en gewonden drastisch worden verminderd, een aantal dat toentertijd veel groter was dan dat van vandaag, hoewel het aantal autos veel kleiner was dan dat van vandaag.

De ESV Conferentie is binnen de autowereld inmiddels een begrip geworden.

Er worden 800 deelnemers aan deze ESV Conferentie verwacht. Het resultaat hiervan zal zijn dat in de nabije toekomst de voertuigen nog veiliger zullen zijn, zowel voor de inzittenden als voor de zwakke verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers.

Opmerking:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Conferentie Secretariaat:

CONGREX HOLLAND B.V.
Adres: Postbus 302
1000 AH Amsterdam
Telefoon: 020-50 40 221
Fax: 020-50 40 225
e-mail: esv@congrex.nl (voor algemene informatie)

esvreg@congrex.nl (alléén voor registratie)

31 mei 01 16:59