Socialistische Partij

'Maak einde zakkenvullerij top bedrijfsleven'


02-06-2001 SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen wil dat minister-president Kok zich aanstaande woensdag in de Kamer verantwoordt voor het lakse paarse beleid op het punt van de groeiende inkomensongelijkheid in ons land.
Een onderzoek van de Volkskrant bevestigt de resultaten van een soortgelijk onderzoek eerder door het Financieele Dagblad. Beide bladen komen tot de conclusie dat de gemiddelde loonstijging van de top in 2000 op zo'n 14 procent ligt. Werknemers moesten genoegen nemen met zo'n 4 procent.
Jaar op jaar is de top van het Nederlandse bedrijfsleven in staat de lonen voor de mensen op de werkvloer laag te houden. Tegelijkertijd heeft men er geen problemen mee de eigen zakken tot de rand te vullen.

Al vele jaren dringt de SP erop aan dat Kok zijn belofte in de verkiezingscampagne van 1998 waarmaakt: 'De overheid heeft de taak hier normstellend op te treden.' Vele malen heeft Marijnissen hierover de minister-president ondervraagd. Het enige wat het kabinet heeft willen doen is zorgen dat met ingang van volgend jaar de salarissen openbaar zijn en er een zwaarder belastingregime kwam met betrekking tot de opties.
Woensdag wil Marijnissen van Kok weten wat hij vindt van de suggestie van zijn opvolger bij de FNV, Lodewijk de Waal, die eerder al pleitte voor de invoering van een kleptocratentaks, een 100 procent belastingtarief voor iedereen die meer dan 3 miljoen per jaar verdient. De SP wil graag de herinvoering van een 72 procent tarief voor inkomens boven een kwart miljoen. Dat tarief is afgeschaft toen Kok minister van Financien was.
Verder wil de SP dat ook de salarissen van de top voortaan onderdeel uitmaken van de CAO-onderhandelingen. Zo kunnen de vakbonden toezicht houden op hoe ver de top de eigen zakken vult en bepleiten dat het percentage van de loonstijging voor iedereen van hoog tot laag gelijk is.