Amnesty International

Persbericht Amsterdam, 06-03-2001

Nederland
Stop Martelen Snel, stuur een SMS!

Op 2,3 en 4 juni gaat Amnesty International op Pinkpop via SMS actievoeren voor jongeren die gemarteld zijn. In meer dan 150 landen ter wereld worden mensen gemarteld. In meer dan 50 landen worden jongeren gemarteld, zoals de 14- jarige Ahmad Hamed uit Egypte. Hij werd verdacht van het stelen van enkele fietsen. Toen hij dit ontkende werd hij geslagen met een stok en kreeg hij elektroschoks toegediend. Inmiddels is Ahmad vrij, maar de politieagenten die hem gemarteld hebben zijn niet gestraft.

Tijdens Pinkpop 2001 kunnen de festivalgangers op een snelle manier actievoeren tegen het martelen van jongeren: Stop Martelen Snel en stuur een SMS! Festivaldeelnemers die zich opgeven krijgen van Amnesty iedere dag een SMS bericht via hun mobiele telefoon. Het antwoord op onze SMS sturen we door naar regeringen van landen waar jongeren gemarteld worden, zoals bijvoorbeeld naar de regering van Turkije. In dit land werden een paar jaar geleden de 26 jarige Fatma Tokmak en haar 2 jarige zoontje Azat opgepakt op verdenking van lidmaatschap van de in Turkije verboden Koerdische Arbeiders Partij (PKK). Fatma werd seksueel misbruikt en gedreigd met verkrachting. Azat kreeg elektroschokken toegediend en zijn handjes werden bewerkt met brandende sigaretten. Ook hier zijn de daders niet gestraft.

Voor Ahmad Hamad, Fatmak Tokmat en haar zoontje Azat en voor andere jongeren die gemarteld zijn, zal Amnesty International tijdens Pinkpop 2001 via SMS actievoeren.

Achtergrond

De afgelopen drie jaar zijn in meer dan 80 landen mensen overleden aan de gevolgen van martelen. In meer dan 150 landen ter wereld komt martelen voor, in meer dan 50 landen ter wereld komt marteling van jongeren en kinderen voor. In meer dan 70 landen is martelen zelfs wijdverbreid.

De meest veel voorkomende vorm van martelen is slaan, maar ook het gebruik van elektroshocks, eenzame opsluiting, verstikking, schijnexecuties en verkrachting komen veel voor.

Met de campagne Help Martelen voorkomen. Genezen doet het nooit meer, probeert Amnesty International over ter wereld martelen zoveel mogelijk te voorkomen.Ook willen we dat daders van marteling bestraft worden. Daarnaast is er in de campagne speciale aandacht voor groepen die kwetsbaar voor discriminatie zijn en daarom gemarteld worden, zoals vrouwen, kinderen en etnische minderheden.

Amnesty International afdeling Nederland