2 juni: Delft hoofdstad van Mars

Persbericht:

Wij gaan naar Mars! Vertrekpunt: Koopgoot Rotterdam

Winkelend publiek in de Beurstraverse wordt momenteel getrakteerd op beelden van het oppervlak van de planeet Mars. Het symposium 'Mars - Living Planet' kreeg in het kader van 'Rotterdam geeft ICT de ruimte' letterlijk de ruimte op de in de beurstraverse (de zgn. Koopgoot) hangende master-screens.

Op 2 juni as. vindt in de Aula van de TU Delft 'Mars - Living Planet' plaats, waar Robert Zubrin ons vertelt hoe wij betaalbaar naar Mars kunnen komen, Chris McKay hoe wij Mars voor ons leefbaar kunnen maken, John Karemaker hoe wij mensen zo'n reis en verblijf gezond door kunnen komen, terwijl de ESTEC ons deelgenoot maakt van de Europese onderzoeksmissie over twee jaar naar Mars, en Mauro Messerotti ons reeds nu vlak boven het oppervlak van Mars laat vliegen. De st. Mars Society Nederland is erin geslaagd door haar vele internationale contacten deze sprekers, stuk voor stuk de toonaangevende deskundigen in hun veld, voor het eerst samen te brengen in Nederland.

Dat het juist het Ontwikkelingsbedrijf van Rotterdam is, dat de toekomst durft te integreren in haar beleid, zal de Rotterdammers onder de winkelenden niet verbazen. Zij zijn het gewend dat hun stad trendsettend is.

http://www.marssociety.nl/symp2001.html voor het laatste nieuws over het symposium

www.yellow.nl/Mars/ voor de film die op de mastersscreens in de Koopgoot draait

http://home-1.worldonline.nl/~veenen/terragen/mars/mars.html voor de maker van de filmbeelden, de space artist Kees Veenenbos. De beelden zijn recent en ontleend aan de foto's van de Mars Global Surveyor, die dagelijks foto's van het oppervlak van Mars tegelijk met hoogtemetingen terugstuurt naar Aarde.

Sponsors van het symposium 'Mars - Living Planet'

Gemeente Rotterdam : http://www.ict.rotterdam.nl/

TNO Space : http://www.space.tno.nl/homepage.html

de Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek : http://www.nwo.nl/

Technische Universiteit van Delft : http://www.tudelft.nl

Informatie kan per e-mail of per telefoon worden opgevraagd:

010-4510776 dra. Artemis Westenberg, PR en communicatie, st. Mars Society Nederland

Artemis@marssociety.nl

Programma (NB de voertaal is Engels)

09:30-10:00 Binnenkomst en koffie

10:00-10:15 Welkomstwoord - drs. Arno Wielders,

voorzitter van Stichting Mars Society Nederland.

10:15-10:45 Opening (Spreker nog een verrassing).

10:45-11:30 De planeet Mars - Prof. Dr. Mauro Messerotti

De eerste etappe van ons mini-reisje van vandaag: waar gaan we heen? Mauro

Messerotti, hoogleraar aan de Universiteit van Triest laat zien hoe het

oppervlak van Mars er uitziet: zijn befaamde animatie zal de verbeelding

vleugels geven.

11:30-12:15 De lange reis naar Mars; kunnen mensen zich aanpassen aan de ruimte? - Dr.

John M. Karemaker

De tweede etappe: zullen we uitgerust aankomen?

John Karemaker is een internationaal erkend expert op het gebied van de invloed van gewichtloosheid op het menselijk lichaam. Hij is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdams Medisch Centrum (AMC).

12:15-13:30 Lunch

Tijdens de lunch vindt U stands van de Stichting Mars Society Nederland en enkele van onze sponsors en aanverwante organisaties in de foyer.

Dit is ook het moment om Mars-experts in levenden lijve te ontmoeten!l

13:30-14:00 Marsexpress: het project - Don McCoy (ESA)

De stand van zaken in Europa op dit moment.

Don McCoy is verantwoordelijk voor de assemblage van de Mars Express bij ESTEC. Hij licht Europa's eerste Mars-missie toe, een goed voorbeeld van de vooruitgang in het Mars-onderzoek. Don McCoy is lid van het Mars Express-team van de European Space Agency (ESA).

14:00-14:30 Marsexpress: de Beagle 2 - Con McCarthy

Met de Mars Express vliegt een exobiologie-lander mee met de naam Beagle 2.

Als Principal Lander System Engineer voor de Beagle 2 bij ESA's technische

centrum ESTEC, vertelt Conn McCarthy, collega van McCoy, ons wat het doel van de lander is. Hij geeft uitleg over de instrumenten aan boord en over hun mogelijkheden om eventueel Marsiaans leven aan te tonen.

14:30-14:45 Het ESA plan voor planetair onderzoek - dr. Didier Schmitt

Didier Schmitt, hoofd van de afd. Levenswetenschappenbij de ESA maakt ons deelgenoot van het beleid van ESA voor bemande en onbemande ruimtevaart.

14:45-15:45 Mars Direct - Dr. Robert Zubrin

De volgende stap: kunnen we mensen naar Mars sturen? Robert deed de wereld

(inclusief de specialisten van NASA) versteld staan met zijn Mars Direct-plan, een revolutionaire kijk op bemande reizen naar Mars. Zijn filosofie van "reis licht en leef van het land" is door NASA geadopteerd. De praktische uitwerking wordt sinds een jaar getest in het Mars Arctic Research Station op Devon Island in het Canadese Noordpoolgebied. Robert Zubrin is directeur van Pioneer Astronautics.

15:45-16:00 Theepauze

en nog een kans om te netwerken!

16:00-17:00 Terraforming - Dr. Chris McKay

Tenslotte: kunnen we op Mars overleven?

Terraforming, het veranderen van de atmosfeer en het klimaat op een planeet, zodanig dat mensen er kunnen leven, maakt het leven op Mars een stuk aangenamer. Chris McKay werkt bij NASA's Ames Research Center. Als een van de bekendste deskundigen ter wereld op dit gebied toont hij aan hoe wij met onze huidige technologie inderdaad in staat zijn om de planeet Mars naar onze hand te zetten.

17:00-17:15 Afsluiting - Arno Wielders

De doelgroep voor dit symposium is breed: van geĂŻnteresseerde leken tot technische wetenschappers, en van studenten tot filosofen. De toegangsprijs bedraagt f 55 -- (voor studenten f 35 --). Daar is een lunch bij inbegrepen. U kunt zich opgeven voor het symposium door het sturen van een e-mail naar symposium@marssociety.nl ; vermeld naam, adres, telefoonnummer, emailadres en indien van toepassing de universiteit of opleiding waar U als student geregistreerd bent.

Opgeven per langzame post kan ook: Van Oldenbarneveltplaats 308, 3012 AL Rotterdam.

Carl E. Koppeschaar
asteroid (7973) and science journalist
URL: http://www.astronet.nl
E-mail: Carl.Koppeschaar@astronet.nl