Rijksarchiefdienst

TWEEDE KAMER TOONT VERBORGEN SCHATTEN VAN HET ALGEMEEN RIJKSARCHIEF AAN HET PUBLIEK

Kunst hing er al, maar niet genoeg. Vanaf nu zijn ook bijzondere archiefstukken, gedichten en borstbeelden van bekende Nederlanders te zien in het gebouw van de Tweede Kamer. Het culturele erfgoed van Nederland heeft een vaste zetel in het parlement gekregen. Van het Algemeen Rijksarchief zijn zes bijzondere objecten tentoongesteld.

Onder de naam Tweede Kamer geeft cultureel erfgoed een zetel exposeren negen musea, twee archieven, waaronder het Algemeen Rijksarchief (ARA), en het Instituut Collectie Nederland (ICN) objecten die op vijf locaties in het Kamergebouw te zien zijn.
Kunst (borstbeelden), gedichten, museale en archiefobjecten worden aan het publiek gepresenteerd.
Afgelopen dinsdag 29 mei openden de voorzitter van de Tweede Kamer Jeltje van Nieuwenhoven en de staatssecretaris van OCenW Rick van der Ploeg dit nieuwe project dat twee jaar zal duren. Het thema van het komende jaar is Nederland en de Zee.
Het initiatief komt voort uit de vraag van de Tweede Kamer aan het ICN enkele openbare en semi-openbare ruimtes in te richten met cultureel erfgoed. Het overheidsbeleid is immers om objecten tentoon te stellen die nooit het licht zien omdat ze in de donkere schappen van de depots van musea en archieven liggen opgeslagen.

Zand en koper
De zes objecten van het ARA houden direct verband met de zee. Uit het begin van de negentiende eeuw zijn zandmonsters uit Nederland en Frankrijk te zien die verzameld zijn in verband met een rapport over duinexploitatie. Voor de handel met Japan aan het eind van de achttiende eeuw zijn kopermonsters gemaakt en bewaard. Ook twee ontwerptekeningen van een parelduikersklok die in het begin van de negentiende eeuw aan de Japanse Shogun zijn geschonken, behoren tot de rijke collectie van het Algemeen Rijksarchief die slechts weinig mensen gezien hebben.

Gifschandaal
Behalve deze objecten liggen in de vitrines in het Kamergebouw ook papieren documenten uit het Algemeen Rijksarchief, zoals een telegram over een gifschandaal in de tweede helft van de negentiende eeuw. In dit telegram waarschuwde een toezichtcollege van de overheid de minister van Binnenlandse Zaken in 1875 dat de kans bestond dat de Noordzee vergiftigd zou worden. De Pruisische Anilin fabrieken in Rotterdam dreigden 41.000 kg vloeibaar arsenicum in de zee te dumpen.

Waar te zien
De vijf locaties in het Kamergebouw zijn: de entrees aan Lange Poten en Plein (tekstfragmenten), de Statenpassage (beeldengalerij), de doorgang op de eerste etage van Hotel naar nieuwbouw (vitrines met objecten), de drie grote commissievergaderzalen op de begane grond en de eerste etage (grafiek). Een deel van de presentaties bevindt zich in openbare ruimtes en is vrij toegankelijk; het deel in semi-openbaar gebied is alleen met een kunstrondleiding te bezichtigen.