6eced0.gif

Euro naar verwachting pas in derde kwartaal 2001 belangrijkste munteenheid

Euro komt dichterbij

maar hoeveel bedrijven zijn er klaar voor?

Rotterdam, 1 juni 2001

Een klein, maar niet te verwaarlozen deel van de bedrijven in de eurozone zal niet gereed zijn voor de officiële eurodeadline van 1 januari 2002. Dit blijkt uit een onderzoek van handelsinformatiebureau Dun & Bradstreet onder vijfhonderd directies van bedrijven in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Italië. Vanaf 1 januari moeten betalingen in euro s plaatsvinden, behalve betalingen met biljetten en munten.

De update van het onderzoek* naar de mate waarin bedrijven gereed zijn voor de overgang naar de euro, gehouden in maart 2001, wijst uit dat de meeste bedrijven in de onderzochte landen een aardig eind op weg zijn of zelfs al helemaal zijn overgeschakeld op de euro. In Nederland, België en Italië geldt dat voor meer dan 90 procent van de bedrijven. In Nederland is 23 procent van de onderzochte bedrijven reeds helemaal overgeschakeld, 70 procent bevindt zich in de overgangsfase en 7 procent heeft een plan voor de transitie klaarliggen.

In Frankrijk is 80 procent (bijna) overgegaan op de euro. Drie maanden eerder bedroeg dat percentage 47 procent. Duitsland ligt achter op de andere landen 27 procent van de bedrijven daar bevindt zich nog in de planfase of heeft nog helemaal geen plannen.

Uitstel eurotransitie

De grote meerderheid van de onderzochte bedrijven in de eurozone 80 procent - stelt inmiddels tenminste een gedeelte van de facturen op in euro s. Bedrijven in Nederland en Duitsland liggen hierop achter. Van de onderzochte Nederlandse bedrijven factureert 56 procent zowel in guldens als euro s, 21 procent alleen in guldens en slechts 10 procent alleen in euro s. Op Duitsland na, telt Nederland daarmee de meeste bedrijven die nog steeds in de oude munt factureren.

Als bedrijven de meerderheid van hun facturen in euro s opstellen, is er sprake van een omslagpunt , verklaart Ian Fyfe, D&B s Euro Project Director. Uit ons recente onderzoek blijkt dat slechts 48 procent van de bedrijven in de eurozone zover is. Wij verwachten daarom dat de euro pas in het derde kwartaal van 2001 de belangrijkste munteenheid wordt.

63 procent van de bedrijven is van plan pas in het eerste kwartaal van 2002 uitsluitend in euro s te factureren. Dit percentage ligt significant hoger dan in het onderzoek dat we eind vorig jaar uitvoerden. Bedrijven verschuiven de eurotransitie blijkbaar naar het eind van het jaar.

Gereed maken interne systemen

Dezelfde trend doet zich voor als je kijkt naar de plannen van bedrijven voor conversie van hun interne systemen , zegt Fyfe. Van de onderzochte bedrijven verwacht 45 procent de conversie niet voor het begin van 2002 af te ronden. Sommige bedrijven vier procent verwachten zelfs niet voor het einde van het eerste kwartaal van 2002 gereed te zijn. Voeg daar aan toe dat 16 procent zegt dat hun voortgang langzamer gaat dan verwacht en dat 3 procent nog geen euro-overgangsplan heeft, en het wordt duidelijk dat een aantal bedrijven niet op tijd klaar zal zijn. Zij krijgen waarschijnlijk te maken met hoge kosten en cashflow problemen, met name na 28 januari, als er geen oude munten en biljetten meer gebruikt worden.

Kleine en middelgrote ondernemingen (met minder dan 250 werknemers) blijken minder goed voorbereid dan grote bedrijven. Alle bedrijven die zeggen nog geen euro-overgangsplan te hebben, behoren tot de eerste categorie. De kleinste bedrijven houden wel gelijke tred op het gebied van factureren in euro s. Meer dan 50 procent factureert het merendeel van zijn klanten momenteel in euro s.


*Dit onderzoek werd in maart 2001 uitgevoerd door handelsinformatiebureau Dun & Bradstreet door middel van telefonische interviews met de directies van 500 bedrijven in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Italië (100 interviews per land). Hetzelfde onderzoek werd eerder verricht in het derde en in het vierde kwartaal van 2000.