Wageningen Universiteit

vr 01-06-01 ROL VAN 'WILDE' MELKZUURBACTERIEN BIJ DE SMAAKINNOVATIE VAN KAAS


tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie mw. Eman Hussien El-Sayed Ayad, Egypte
titel Characterisation of lactococci isolated from natural niches and their role in flavour formation of cheese
promotor(en): prof.dr. J.T.M. Wouters (zuivelkunde) (co)promotor(en): Dr. G. Smit (NIZO food research, Ede)
informatie: Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003
Melkzuurbacterien spelen een belangrijke rol bij de fermentatie en conservering van voedingsmiddelen. Bovendien zorgen zijn voor de gewenste smaak en textuur. Al duizenden jaren worden Lactococcus lactis-stammen gebruikt bij de bereiding van diverse zuivelproducten zoals kaas. De laatste tijd is er in de zuivelindustrie toenemende aandacht voor 'nieuwe' stammen om deze in te zetten bij productdifferentiatie. Eman Hussien El-Sayed Ayad onderzocht de eigenschappen en het gedrag van Lactococcusstammen geisoleerd uit diverse natuurlijke bronnen, en hun mogelijke toepassing bij de bereiding van kaas met nieuwe smaken. Hij ontdekte dat het mogelijk is de kaassmaakvorming met behulp van geselecteerde culturen te sturen, waarmee 'nieuwe mogelijkheden tot kaasinnovatie' beschikbaar komen.