Gemeente Gent

Activiteitenoverzicht Intercultureel Centrum 'De Centrale'
- juni 2001 (25/05/2001)

OBEREG (huisconcert - kelderzaal)


vrijdag 1 juni om 21.30 uur, gratis

Obereg betekent talisman in het Oudrussisch, maar Obereg is ook een groep jonge Russen wiens zielen onlosmakelijk verbonden zijn met een fascinerend en uitzonderlijk land. Obereg brengt eigen composities gebaseerd op Russische volks- en zigeunermuziek, met als voornaamste leidmotief de liefde in al haar gedaantes.

Tatiana Rykova zang

Andreï Lazoukine gitaar & accordeon

Denis Ivanidzé viool

Oleg Pychnenko zang

JAH WUTA-FIIs ORIGINAL MPESE MPESE BAND (huisconcert - turbinezaal)


vrijdag 8 juni om 21.30 uur, gratis

"Jah Wuta-fii's Original Mpese Mpese Band" is een begrip in Ghana en Nigeria. De tienkoppige band met blazerssectie en danseressen brengt een hete mix van Afrikaanse reggae en ragga met de Gentse Ghanees Jah Wuta-fii als charismatische performer. Een uniek concert !

Jah Wuta-fii lead-vocal

Samuel Kwakye backing-vocal

Comfort Adobea Kwadjo-Otu backing-vocal

Prince Klottey sax

Frank Kissi drums

Oheneba Otis Koomsom trompet

Kofi Nkrumah trombone

Lee Kojo Apprey gitaar

Daniel Okai basgitaar

Emmanuel Ashong percussie

Nathaniel Oblitey Otoo keyboard

Edward Ankrah keyboard

Owusu Kontoh Jr. dans

BAYUBA CANTE (concert en cd-voorstelling - turbinezaal)

Zaterdag 9 juni om 21.30 uur, 150 frank

Bayuba Cante bestaat uit 10 muzikanten van verschillende nationaliteiten o.l.v. de percussionist Sjahin During. Het combo creëert een eigen cross-over van diverse stijlen (Afro-Cubaans, Flamenco, Jazz, Latin en Indische muziek) en laat zich inspireren door de eeuwenoude Yoruba-gezangen uit Cuba. Een swingend en dansbaar geheel is het resultaat. Bayuba Cante stelt in De Centrale zijn eerste cd 'Cheba' voor (uitgekomen op het gerenomeerde Network Medien label (D).

Sjahin During percussie

Praful tenorsax & fluiten

Jeroen van Hoof basgitaar

Leoni Santander zang

Adrian Ellisen gitaar

Liber Torriente drums & percussie

Tjanika Oosting cello

Afra Mussawisade percussie

Liesbeth Anker zang

Martha Galarraga zang & dans

Dit concert wordt georganiseerd in co-organisatie met Boekingsburo Hara-Producties en vzw De Kraankinders.

Balkan festival - kelderzaal

Vrijdag 15 juni & zaterdag 16 juni (telkens vanaf 20.30 uur)

Dagticket: vvk 200 frank / adk 250 frank

WE-ticket: vvk 350 frank / adk 400 frank

Vrijdag 15 juni

DILBER (20.30 uur)

De Gentse groep Dilber bestaat uit Belgen, Turken, een Bosniër en een Serviër. De groep brengt een boeiende mix van muziek uit de Balkan, Griekenland, Turkije en de Arabische wereld.

TO MERAKI (22.30 uur)

Het ensemble To Meraki maakt deel uit van een bekende zigeunermuzikantenfamilie uit het dorp Parakalamos en speelt muziek uit heel Griekenland, in het bijzonder epirotika, een muziekstijl uit hun geboortestreek Epirus. Vrolijke ritmische en opzwepende dansmuziek vormt een belangrijk deel van deze muziek. Kenmerkend zijn ook de meeslepende, ongewone melodieën en de miroloia, langzame klaagliederen met een rijke fantasie.

Yiannis Chaldoupis (zang & klarinet), Christos Chaldoupis (zang & tamboerijn) & Jan Wollring (accordeon).

Zaterdag 16 juni

MEC YEC (20.30 uur)

Mec Yek is een kwartet uit Brussel dat een repertoire uit Oost-Europa en de Balkan naar hier haalt: De groepsnaam komt van het Romanes "mek yek", wat zoveel betekent als: "nog één!". Mec Yek brengt zigeunerhalgads (trage, trieste melodiën) en - cardasses (snellere, ritmische dansen en liederen), afgewisseld met stukjes uit Roemenië, Bulgarije en Macedonië. De groep is sinds kort uitgebreid met twee Romani zangeressen

Piet Maris (leadzang en accordeon), Nicolas Hauzeur (viool), Mathieu Verkaeren (contrabas), Mattias Laga (klarinet, basklarinet & sopraansax), Luba Macova & Katia Pohlodkova (zang).

TARAF BORZO (22.30 uur)

Taraf Borzo ontstond in 1999 in Frankrijk. De groep inspireert zich op de tradities van de zigeuners uit Oost-Europa, wiens muziek sterk verbonden is met het dagelijks leven (geboorte, huwelijk, de dood, ). Taraf Borzo is een explosieve coctail die op een verbluffende manier de Oost-Europese muziektradities weet te linken aan de actualiteit. Een spetterende afsluiter voor dit eerste Balkan Festival.

Bénito Blanquaert (saxofoon, klarinet & fluiten), Franck Cardon (viool), Serge Desaunay (accordeon), Julien Favreuille (alt-saxofoon, klarinet & dwarsfluit), Jean-Bernard Hoste (percussie), Bertrand Lenclos (cymbalum), Jean-Pierre Liétar (cornet), Christophe Hache (contrabas), Juliano Ruiz (gitaar) & Frédéric Tetaert (gitaar).

Dit festival wordt georganiseerd in co-organisatie met vzw De Kraankinders en met steun van de Vlaamse Gemeenschap.

BEFORE THE RAIN (Voor de afgrond) (wereldcinema - kelderzaal)


vrijdag 22 juni om 20.30 uur

toegangsprijs: 60 frank - 1,49 euro

Milcho Manchevski, Macedonië/Engeland,1994, kleur (Nederlands ondertiteld)
Met o.a.: Rade Serbedzija, Gregoire Colin, Labina Mitevska en Katrin Cartlidge

Regisseur Milcho Manchevski neemt ons mee naar een klooster in Macedonië. Kiril, een Grieks-orthodoxe monnik, neemt de Albanese Zamira in bescherming. Zij wordt achtervolgd door een bende bandieten. De bandieten vinden haar niet en samen met Kiril vlucht Zamira weg uit het klooster.
Van Macedonië gaat het naar Londen waar Anne werkt. Ze is zwanger en moet kiezen tussen haar man Nick en Alexander, een fotograaf die jaren geleden uit Macedonië wegvluchtte. Hij is van plan naar zijn geboorteland terug te keren en wil dat Anne hem vergezelt. Ze aarzelt en maakt eerst nog een afspraak met haar man.
Dan keren we terug naar Macedonië waar Alexander zijn geboortedorp bezoekt. Hij ontmoet er zijn jeugdliefde, Hana, een moslim. Dat valt bij de christelijke gemeenschap niet in goede aarde. Hana heeft een dochter die Zamira heet ...

Het Intercultureel Centrum De Centrale in de Kraankindersstraat 2 is een wereld-cultuur-huis gelegen in de multiculturele wijk Sluizeken-Ham. Het is dichtbij de Gentse haven, tussen omliggende straten zoals Kongostraat en Bomastraat. Straatnamen die verwijzen naar de intensieve contacten tussen de havenstad Gent en de "wereld".

De Centrale is een cultuurwerkplaats en een ontmoetingscentrum voor autochtonen en allochtonen. De lokalen en zalen worden ter beschikking gesteld voor toneel-, dans-, muziek- en koorrepetities, cursussen, vergaderingen, lezingen, concerten

De Centrale is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer: station Dampoort (7 min).

Informatie

Intercultureel Centrum De Centrale, Kraankindersstraat 2, 9000 Gent,

tel. (09)265 98 28, fax (09)265 98 24, e-mail decentrale@gent.be, open iedere namiddag van 14 tot 18 uur.

Bevoegd

mevrouw Martine De Regge, schepen van Sociale Zaken, Huisvesting en Emancipatie.