"Managementsysteem als warme jas en niet als klemmend harnas"
Op 30 mei 2001 hebben de vleeskuikenhouders Cor, Paul en Marcel Kuijpers
voor hun kwaliteitssysteem de NEN-EN-ISO 9001:2000 en HACCP certificaten
ontvangen van Lloyd's Register Quality Assurance. Voor zover bekend is dit
een primeur voor de vleeskuikensector in Nederland. Het NEN-EN-ISO en HACCP-
systeem is door de gebroeders Kuijpers opgezet in samenwerking met
AgraManagement uit Dronten.
Al jaren kwaliteitsbewust
De gebroeders Kuijpers hebben op vier locaties in Noord-Brabant bedrijven
voor de productie van vleeskuikens: Milheeze, Borkel en Schaft, Valkenswaard
en Heeswijk-Dinther.
Op deze bedrijven wordt al jaren gewerkt aan verbetering van de kwaliteit
van het eindproduct. Om dit kwaliteitsbeleid concreet vorm te geven, hebben
zij het nu vastgelegd in een NEN-EN-ISO- en HACCP- Managementsysteem. Alle
procedures zijn op elkaar afgestemd en vastgelegd, waarbij maximale aandacht
is besteed aan de voedselveiligheid van het kuikenvlees.
Contact met de consument
Door de jaren heen zijn de boeren in Nederland het contact met de
eindgebruikers van hun producten kwijt geraakt. De afstand tussen de boer en
de consument is in de loop der tijd erg groot geworden, doordat boeren zich
gespecialiseerd hebben op de primaire productie. Hierdoor krijgen boeren
vaak, al of niet terecht, het verwijt dat ze niet produceren wat de markt
vraagt. Kuijpers heeft zich tot doel gesteld om het contact met de markt te
verbeteren door continu samen met de partners in de keten naar de
consumentenmarkt te kijken en de wijze van produceren af te stemmen op wat
de markt vraagt. Hierbij wil Kuijpers ook de dialoog met de retailers
aangaan. Uitgangspunt hierbij is, dat zij het contact tussen de consument en
de producent willen verbeteren door de herkomst van de kuikens te
benadrukken.
Pag. 2 / 2
Pro-actief in voedselveiligheid
De nieuwe NEN-EN-ISO 9001:2000 normen eisen dat een organisatie actief naar
de wensen van de markt gaat zoeken, om goed in te kunnen spelen op
toekomstige ontwikkelingen. Wanneer er in de toekomst sprake is van
aanvullende consumenteneisen op het gebied van dierwelzijn, milieu e.d.
kunnen deze eenvoudig in het managementsysteem worden verwerkt.
Het HACCP- systeem dat de voedselveiligheid verbetert, is door Kuijpers
pro-actief ontwikkeld, het is afwachten hoe de markt hierop zal reageren.
Transparant ondernemen
Kuijpers heeft voor certificering gekozen, omdat zij hun bedrijfsvoering
transparant willen maken voor buitenstaanders. "Wij moeten op elk
willekeurig moment kunnen laten zien wat wij doen, en dit mag ook gezien
worden", aldus Marcel Kuijpers. "Door je regelmatig door een erkend
certificeringbedrijf op de vingers te laten kijken, worden wij steeds
gestimuleerd om beter te gaan werken!"
Daarnaast worden op de bedrijven van de gebroeders een aantal keren per jaar
excursies georganiseerd en zijn er informatieborden geplaatst aan de
openbare weg, waarop te zien is hoe de kuikens in de stallen worden
gehouden.
Toekomst
Kuijpers: "De vleeskuikenhouderij in Nederland heeft een goede toekomst voor
zich, wanneer zij zich richt op de productie van een kwalitatief
onderscheidend stukje pluimveevlees. De veiligheid voor de consument is
hierbij een voorwaarde. Binnen onze productieketen is dit al jaren goed
geregeld, maar vanaf nu kunnen wij dit beter garanderen aan de afnemers."
Door in te spelen op maatschappelijke wensen, zullen Cor, Paul en Marcel
Kuijpers ook in de toekomst een bijdrage blijven leveren aan de
levensvatbaarheid van de sector.
Meer informatie is te vinden op de homepage http://www.kuijperskip.com
* * * * * * * * * * * * * * *
Voor meer persinformatie kunt u contact opnemen met:
Marcel Kuijpers
Jan van den Boomstraat 6
5473 VZ Heeswijk-Dinther
Tel. : 0413 - 22 99 67
Fax : 0413 - 22 90 11
E- Mail marcel@kuijperskip.com
Toelichting bij dit persbericht op volgende pagina
Aanvulling door Agramanagement:
Kuijpers Kip is het eerste bedrijf dat het ontwikkelen en certificeren van
hun NEN-ISO- management-ysteem gecombineerd heeft met HACCP.
Kuijpers Kip is tevens het eerste bedrijf in hun sector dat volgens de
nieuwe ISO-normen is gecertificeerd. Bij de nieuwe normen staat de klant
centraal evenals het continu willen verbeteren.
Kuijpers Kip heeft het systeem opgezet in samenwerking met Agramanagement.
Hierdoor lag er veel nadruk op de interne en externe communicatie. Bovendien
heeft het bedrijf het systeem zelf ontwikkeld en geschreven aan de hand van
aangeleverde voorbeelden. Deze aanpak verklaart het succes. Dit blijkt uit
enthousiasme waarmee Kuijpers Kip bovenstaand persbericht naar u en naar de
vakpers voor de levensmiddelenindustrie en retail stuurt. Marcel Kuijpers:
"Ons managementsysteem zit als een warme jas en niet als een klemmend
harnas"
De ontwikkeling van beide systemen heeft 1 jaar geduurd.
Voor meer informatie over de werkwijze en aanpak bij het onwikkelen van de
managementsystemen volgens NEN-ISO 9001:2000 en HACCP kunt u contact opnemen
met Agramanagement
Postbus369
8350 AJ DRONTEN
0321-386865 (of Saskia.Grobben@wxs.nl)
Saskia Grobben
Agramanagement
Privé: Hof der Toekomst 49
3823 HX Amersfoort
tel: 033-4566357
kantoor: 0321-386865 postbus 369
8250 AJ Dronten