Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht Ministerraad

1 juni 2001




NATIONAAL ACTIEPLAN TER BESTRIJDING VAN ARMOEDE EN SOCIALE

UITSLUITING

De Nederlandse regering wil de komende tien jaar armoede en sociale uitsluiting in eigen land voortvarend aanpakken. Het door de ministerraad aanvaarde `Nationaal Actieplan ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting' bevat meer dan vijftig doelen, variërend van een vermindering van het aantal bijstandsgerechtigden met tien procent per jaar tot een afname van het aantal zwerfjongeren in Nederland. Het aantal mensen dat niet of nauwelijks kan lezen of schrijven moet bij het verschijnen van het volgende actieplan in 2003 met tien procent zijn verminderd. Op basis van een analyse van de bestaande situatie schetst het actieplan de beleidsopgaven waarvoor Nederland momenteel staat bij de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting.

Het actieplan is de Nederlandse invulling van Europese afspraken die zijn gemaakt op de EU-top in Lissabon vorig jaar. Tijdens deze top heeft de Europese Raad de bevordering van de sociale integratie tot speerpunt gemaakt van de Europese strategie om de komende tien jaar als Europese Unie, de meest `concurrerende en dynamische kenniseconomie van de wereld' te worden. De Nederlandse strategie ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting berust op vier pijlers:
- Het bevorderen van de maatschappelijke participatie in de vorm van betaald werk of, bij een grote afstand tot de arbeidsmarkt, door middel van sociale activering.
- Het garanderen van inkomenszekerheid voor mensen die niet in staat zijn zelfstandig in hun onderhoud te voorzien.

- Het bevorderen van de toegankelijkheid van voorzieningen op het gebied van huisvesting, onderwijs, zorg, ICT, openbaar vervoer, rechtsbijstand, integratie en maatschappelijke opvang.

- Het stimuleren van een actieve inbreng van en een nauwe samenwerking tussen alle betrokkenen bij de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting.

Andere doelen zijn het verhogen van de arbeidsparticipatie om tot de kopgroep van de EU te behoren.Verder hecht het kabinet veel belang aan een inkomensbeleid dat werklozen weer aan het werk krijgt. Het succesvolle beleid ten aanzien van sociale activering zal de komende jaren verder worden uitgebouwd.

RVD, 01.06.2001