Gemeente Gent

H e r o n t w i k k e l i n g v a n d e v o o r m a l i g e s i t e ' T r e f i l A r b e d ' (01/06/2001)

Na 150 jaar activiteit sloot het metaalverwerkend bedrijf Trefil Arbed in 1993 de deuren. Gent stelt alles in het werk om dit grote bedrijfsterrein van 15 hectare zo snel mogelijk weer in ontwikkeling te brengen.

De voormalige Trefil Arbed terreinen zijn ingebed in de buurten de Sas- en Bassijn en Oud-Gentbrugge, een deel van de negentiende-eeuwse gordel van Gent. Karakteristiek voor deze buurten zijn onder meer weinig groen, een lage scholingsgraad van de bewoners, hoge werkloosheid, een oudere bevolking en weinig middenstand. Toch komen de laatste jaren steeds meer jonge gezinnen met kinderen zich vestigen in de omgeving.

De site omvatte bij de aanvang van de herontwikkeling een bijna volledig bebouwd noordelijk gedeelte met een oppervlakte van 10 hectare en een zuidelijk deel dat 6 hectare groot is. Beide delen liggen aan de Kerkstraat in Gentbrugge. Het gewestplan bestemt het hele terrein als industriegebied.

Eind 1998 werden drie studies uitgevoerd die als basis dienden voor de herontwikkelingsplannen: een architecturale studie, een stedenbouwkundige studie en een verkeerstechnische studie. In mei 1999 werd de NV Sovape eigenaar van de site. Onmiddellijk werd een stedenbouwkundig attest voor de ganse site afgeleverd. Het was toen de bedoeling de site te herontwikkelen tot een moderne, groene en open bedrijvenzone met een groenas langsheen de Schelde en groene buurtparkings. Vanaf 1999 gingen de werken van start. De gronden werden gesaneerd en geschikt gemaakt voor nieuwe bedrijvigheid.

Er werd gestart met de renovatie van de gebouwen aan de kant van de Kerkstraat, waar inmiddels reeds France Télécom gevestigd is en het sociaal-economisch bedrijvencentrum binnenkort zijn intrek neemt.

De laatste maanden is intens gewerkt aan de gedeeltelijke afwerking van het sociaal-economisch bedrijvencentrum en werden de gebouwen die niet meer bruikbaar zijn, gesloopt, zowel op de site noord als zuid.

Na de verkiezingen van oktober 2000, werden een aantal discussies heropend. Naast een behoefte aan ruimte voor bedrijven, is er in Gent nood aan meer woningen en meer groen. Daarom werd recent beslist op de site noord ook ruimte te voorzien voor woningen, groen, ontmoetingsruimten en openbare voorzieningen (stadsarchief en stadsarcheologie). De site zuid blijft voorbehouden voor bedrijven. IVAGO zal ongeveer in het midden van het terrein een containerpark inrichten.

In november 2000 nam het stadsbestuur het initiatief tot de opmaak van een bijzonder plan van aanleg (BPA) voor de sites noord en zuid. Momenteel wordt gewerkt aan de ontwikkelingsplannen die de basis zullen vormen voor deze 2 BPA's. Dit moet de geplande ontwikkelingen juridisch mogelijk maken. Vandaag zijn beide terreinen volgens het gewestplan bestemd als industriegebied en is er enkel bedrijvigheid mogelijk.

De site noord wordt drieledig ontwikkeld: er is ruimte voor bedrijven/kantoren, wonen en groen. Aan de westzijde van het 10 ha grote terrein wordt ongeveer 5 ha ingenomen voor bedrijven en kantoren. Centraal op dit deel wordt het Stadsarchief en de Dienst Stadsarcheologie ondergebracht in bestaande, karaktervolle gebouwen. De overige ruimte zal worden ingenomen door bedrijven rond een gemeenschappelijke parking. Het ligt in de bedoeling van de Stad hier een uiterst kwaliteitsvol bedrijventerrein te realiseren met een zuinig gebruik van ruimte.

Op het vlak van inrichting van het openbaar domein en architectuur zullen hoge eisen worden gesteld. Het verkeer zal via één centrale toegang langs de heringerichte Tertzweillaan de site bereiken om de overlast voor de buurt tot een minimum te beperken.

De ligging maakt dit gebied optimaal geschikt om naast bedrijvigheid ook woningen en een buurtparking te voorzien. De bestaande woonfunctie op de hoek van de Kerkstraat en de Edmond Blockstraat wordt geïntegreerd in een groter bouwblok met nieuwe woningen (er wordt gedacht aan sociale koop- en huurwoningen). Tussen het woningenblok en de groenas komen een drietal appartementsgebouwen.

Naast de ontwikkeling van een groenas (een min. 30 m brede strook) langsheen de Schelde die de groenpool van de Gentbrugse Meersen voor fietsers en voetgangers zal verbinden met de binnenstad, wordt er centraal op het terrein een functioneel parkgedeelte voorzien van minimum 1,2 ha.

De definitieve inrichtingsplannen moeten echter nog in detail worden uitgewerkt. De concrete inrichting wordt gepland in overleg met de buurtbewoners .

Dit geldt eveneens voor de heraanleg van de Tertzweillaan. Om een degelijke toegangsweg tot de site noord te kunnen realiseren en tevens de hinder voor de bewoners te beperken, kocht de Stad Gent reeds begin 2001 een strook grond van de NMBS gelegen langsheen de Tertzweillaan. Het ontwerp van de heraanleg van de Tertzweillaan voorziet vanaf de huizenrij een breed trottoir, een fietspad, een ruime groenzone met bomen, een parkeerstrook, de rijweg, een haag en een gecombineerd fiets-en voetpad. De werken worden in 2002 uitgevoerd. Verder zal met de NMBS onderhandeld worden over het tijdelijk gebruik (bijvoorbeeld als groenzone) van de resterende zone aansluitend bij de spoorweg.

Naast de verwerving van de gronden van de NMBS, besliste de gemeenteraad in maart 2001 om over te gaan tot de aankoop van een deel van de site noord, met name de gebouwen bestemd voor het sociaal-economisch bedrijvencentrum en France Télécom en de aanpalende gronden.

Het Stadsbestuur financiert deze aankoop deels via middelen van het Stadsontwikkelingsbedrijf en deels via middelen uit het Federaal Grootstedenbeleid. Het Stadsbestuur is in onderhandeling over de aankoop van de andere delen van beide sites.

Op 12 september 2001 organiseert het stadsbestuur een hoorzitting waarbij de ontwerpen van BPAs en van de heraanleg van de Tertzweillaan aan de buurtbewoners worden voorgesteld.

Informatie

Departement Economie, Milieu en Volksgezondheid, directie-generaal, mevrouw Christelle De Bruycker, Emile Braunplein 28, 9000 Gent, tel. (09)269 41 71,

fax (09)269 41 78, e-mail EMVDG@gent.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

de heer Daniël Termont, schepen van de Haven, Economie en Feestelijkheden.

de heer Geert Versnick, schepen van Openbare Werken.

mevrouw Martine De Regge, schepen van Sociale Zaken, Huisvesting en Emancipatie.

de heer Lieven Decaluwe, schepen van Milieuzaken, Gezondheidsbeleid en Openbaar Groen.

mevrouw Karin Temmerman, schepen van Stedenbouw en Mobiliteit.